200206479 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kauppajärjestö Unctad povaa KiinaanWTO-jäsenyyden takia jättityöttömyyttä

Julkaistu: 29.4.2002 19:07

Jo nyt arviolta 220 miljoonaa työtöntä

YK:n alainen kauppa- ja kehitysjärjestö Unctad pelkää, että liian nopea talouden vapauttaminen vie Kiinan valtionyritykset ja maatalouden mittaamattomiin vaikeuksiin. Järjestö arvioi Kiinan tilannetta eilen julkaisemassaan kaupan ja kehityksen raportissa.

Eilen myös Kiinan työasioiden varaministeri ennusti Kiinaan lähimpänä neljänä vuotena historian pahinta työttömyyttä. Yksistään kaupungeissa jäisi 20 miljoonaa työttömäksi eli työttömyys kaksinkertaistuisi.

Nyt Kiinan kaupungeissa on virallisten tilastojen mukaan 12 miljoonaa työtöntä, mutta todelliset arviot liikkuvat lähempänä 20 miljoonaa. Varatyöministeri Wang Dongjin sanoi China Daily -lehdessä, että Kiinan maaseudulla on jo 150 miljoonaa ihmistä ilman työtä. Aasian kehityspankki arvioi luvun 200 miljoonaksi.

Maailman kauppajärjestön WTO-jäsenyys pahentaa vain kilpailupainetta ulkomailta.

Useimmilla valtionyrityksistä työttömiksi jäävillä kiinalaisilla ei ole tarpeeksi koulutusta ja he ovat jo iäkkäitä. Vaatetus- ja autoalan työpaikan menetyksiä on siksi hankala korvata. Valtionyritysten tuottavuus on alhainen ja teknologia vanhaa. Uutta teknologiaa on tuotu Kiinassa nyt varsinkin hiili-, tekstiili- ja koneenrakennusaloille.

Aasian maat kärsivätKiinan tuotannosta

Viime vuosikymmenen lopussa Kiinan valtionyritykset työllistivät 83 miljoonaa ihmistä eli 12 prosenttia koko työvoimasta ja veivät puolet vientituotteista.

Kiinan tavara- ja palvelukauppa on kiihtynyt yli vuosikymmenen ajan kaksi kertaa nopeammin kuin maailman keskiarvo. Kiinan viennin osuus on nykyään neljä prosenttia maailman koko viennistä. Pääosin Kiina vie käsin tehtäviä tavaroita.

Monet ovat olleet huolissaan Kiinan alhaisesta palkkatasosta, joka antaa sille etuoikeuden maailman markkinoilla.

Unctad odottaa, että Kiina jää kilpailukykyiseksi perinteisillä käsityötä vaativilla aloilla kuten vaatteissa ja kengissä sekä korkeateknologian kokoomatöissä. Aasian vastateollistuneet maat ja muut nousevat talousmaat kuten Meksiko kärsivät eniten Kiinan viennistä. Unctad laskee silti, että Kiinan markkinoiden avaaminen tuo töitä Afrikan ja Latinalaisen Amerikan viejille.

Ulkomaiset investoijat ovat jo löytäneet Kiinan. Ulkomaisten yritysten osuus Kiinan koko tuotannosta on noussut vuoden 1986 kahdesta prosentista vuonna 2000 48 prosenttiin.

Maailma tarvitsisikolmen prosentin kasvun

Unctadin mukaan Yhdysvaltojen talous on pitänyt maailmantalouden kasvussa, muttei riitä nostamaan taloutta tänä vuonna. Teollisuusmaat tarvitsisivat kolmen prosentin kasvun, jotta voidaan luoda työpaikkoja ja siirtää töitä myös kehitysmaihin.

Unctad pitää Yhdysvaltojen keskuspankin toimintaa esimerkillisenä talouden virittäjänä.

– Heikko euro on tukenut ulkoista kysyntää, mutta euro-alueen rahapolitiikka on ollut pidättyvää. Myös Japani luottaa heikkoon jeniin.

Maailmantalouden pudotus on iskenyt erityisen ankarasti kehitysmaihin. Niiden vienti nousi 14 prosenttia vuonna 2000, mutta viime vuonna määrältään vain prosentin. Unctad huomauttaa, että toisin kuin 1990-luvun alussa, teollisuusmaiden rahapolitiikan helpotukset eivät ole nyt johtaneet rahavirtoja transitomaihin.

Tuoreimmat osastosta