200206547 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pientä laskua odotetaan kaupankäynnin aluksi Helsinkiin

Julkaistu: 29.4.2002 10:59

Helsingin pörssissä vappuviikon arvioidaan lähtevän liikkeelle kurssilaskulla. New Yorkissa vallitsi viime viikon lopuksi synkeähkö tunnelma indeksien pakittaessa parin kuukauden takaisiin lukemiin. Dow Jones laski 1,2 prosentilla ja Nasdaq-indeksi 2,9 prosentilla. Lasku kosketti myös Nokiaa.

Nokian kurssi jäi 16,01 dollariin eli 17,75 euroon, kun päätös Helsingissä oli perjantaina 18,27 euroa. Myös Sonera jäi 4,42 dollariin eli 4,90 euroon, kun Helsingissä pysähdyttiin 5,06 euron lukemaan.

-Yhdysvalloissa näyttää menneen aika huonosti. Katsotaan nyt, kuinka alas täällä tänään mennään, oli eräs markkinakommentti.

Osavuosikatsauskausi jatkuu kuumana. Jaakko Pöyryn aamutuimaan julkaistu alkuvuoden tulos oli alamäessä ja jäi 5,2 miljoonaan euroon, kun vuotta aiemmin oltiin 6,9 miljoonassa eurossa. Tietoturvayhtiö Stonesoft oli kasvattanut tappioitaan, jotka kohosivat 9,5 miljoonaan euroon edellisvuoden 2,7 miljoonasta eurosta. Koko tämän vuoden liiketulos jää tappiolliseksi.

Tämän lisäksi tämän päivän tulosjulkaisijoita ovat Outokumpu, Evia, HK Ruokatalo, Evox Rifa ja M-real.

Maanantai ei juuri tarjoile merkittäviä makrolukuja. Kello 15.30 ovat kuitenkin vuorossa Yhdysvaltain yksityiset tulot ja yksityinen kulutus maaliskuulta. Japanin finanssimarkkinat ovat tänään kiinni kansallisen vapaapäivän takia.

Suomalaisosakkeiden päätöskurssit New Yorkissa

-Nokia 16,01 dollaria (17,75 euroa), Helsingin päätös 18,27 euroa

-Sonera 4,42 dollaria (4,90 euroa), Helsingin päätös 5,06 euroa

-Stora Enso 12,74 dollaria (14,12 euroa), Helsingin päätös 14,35 euroa

-UPM-Kymmene 35,11 dollaria (38,93 euroa), Helsingin päätös 39,15 euroa

-Metso 12,15 dollaria (13,47 euroa), Helsingin päätös 13,46 euroa

-Eimo 18,40 dollaria (20,40 euroa)(ADS-todistus vastaa 10 osaketta), Helsingin päätös 2,07 euroa

-Euron spot-kurssi 0,90170 dollaria.

VALUUTAT: dollari luisuu, viikosta tulossa rikkonainen

Yhdysvaltojen dollari on ollut nopeahkossa alamäessä perjantain tilastouutisten jälkeen. Kansantalouden tunnusluvut osoittivat ennakoitua voimakkaampaa kasvua, mutta kielivät samalla kasvun kestävyyden olevan yhä kyseenalaista:teollisuuden investoinnit ovat yhä vähentyneet. Taloutta ylläpiti yksityinen kulutus, ja kasvu oli pääasiassa asuntokauppojen ja julkisen kulutuksen varassa. Myöhemmin illalla julkistettu Michiganin yliopiston kuluttajaluottamusindikaattori kertoi kuluttajien tulevaisuudenuskon heikentyneen huhtikuussa, mikä heikentää kulutuksen panosta talouden kasvussa. Yksityisten kuluttajien osuus Yhdysvaltojen kokonaistuotannosta on noin kaksi kolmasosaa.

Euron kurssi murtautui 0,90 dollarin yläpuolelle Michiganin tilaston jälkeen. Samalla dollarin arvo painui alle 128 jeniin. – Dollari saattaa painua 125 jeniin ensi kuun mittaan, arvioi Standard & Poor’sin Singaporen toimiston valuuttastrategi Jonathan Coughtrey uutistoimisto Bloombergille.

Valuuttamarkkinoilla on ollut tänä aamuna suhteellisen hiljaista Japani kansallisen juhlapäivän vuoksi. Euroopan markkinoilla uskotaan myös olevan rauhallista vapun katkaistessa viikon kahteen lyhyeen pätkään

– Kaupankäynti jäänee rauhalliseksi viikon katkonaisuuden vuoksi, arveli helsinkiläinen valuuttameklari uutistoimisto Startelille – Mikäli joku taho lähtee tekemään suurempia kauppoja, kurssit saattavat heilua voimakkaastikin.

Jenin vahvistuminen kasvattaa myös Japanin keskuspankin vastatoimien todennäköisyyttä: maan vientiteollisuus on vasta pääsemässä vauhtiin, ja vahvistuva valuutta voisi olla Japanin etujen vastaista. Eri viranomaiset ovat varoitelleet vastatoimien mahdollisuuksista jo joitakin viikkoja dollarin arvon painuessa kohti 130 jeniä. Helsinkiläismeklarin arvion mukaan 127 jeniä saattaa olla taso, jolla Japani keskuspankki alkaa ostaa dollareita.

– Markkinoiden ohuus helpottaa keskuspankin tehtävää tällä viikolla. Pienikin interventio vaikuttaa kursseihin voimakkaasti, hän arveli.

---Uutistoimisto Startel, + 358-9-1221

Tuoreimmat osastosta