200203721 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hötkyily tulee kalliiksi

Julkaistu: 25.4.2002 14:24

Helsingin pörssi oli tällä viikolla oma levoton itsensä. Tällä kertaa mentiin rajusti alas: yleisindeksi putosi kolmessa päivässä neljä prosenttia. Nokia sukelsi samassa ajassa kuusi prosenttia. Lähi-idässäkin on rauhatonta, ja öljyn hinta sahaa levottomasti. Sijoittajan mielenrauha järkkyy vähemmästäkin.

Tämän liitteen kansijuttu osoittaa sijoitusten hajauttamisen voiman: useisiin eri tavoin kehittyviin kohteisiin sijoittaminen ei pelasta sijoittajaa tappiolta, mutta voi loiventaa alamäkeä tuntuvasti. Omavarainen ja kärsivällinen sijoittaja saa uskonvahvistusta myös tutkimuksista, jotka osoittavat, että sijoittaja pääsee keskimäärin parempaan lopputulokseen, jos ei omilla toimillaan yritä ennakoida arvopaperimarkkinoiden liikkeitä ensi viikolla, ensi kuussa tai edes ensi vuonna. Alamäkien kiertämistä yrittävälle sijoittajalle käy helposti vanhanaikaisesti: vaikka hän onnistuisikin välttämään pahimmat laskut, hän jää helposti paitsi myös markkinoiden jyrkimmistä nousupäivistä.

Osta ja pidä -strategien ylivertaisuutta todistelee esimerkiksi laaja kvantitatiivinen tutkimus rahastosijoittajien valinnoista ja heidän saamastaan tuotosta (Quantative Analysis of Investor Behaviour).Tutkimuksen toteuttaa vuosittain yhdysvaltalainen tutkimusyhtiö Dalbar Inc. Tutkimus ulottuu vuoteen 1984. Tuoreimmat luvut ovat viime vuoden kesäkuulta.

Tutkimusaikana osakerahaston valinneet sijoittajat saavuttivat keskimäärin runsaan viiden prosentin vuotuisen tuoton. S&P 500 -indeksin vertailukelpoinen tuotto oli kuitenkin runsaat 16 prosenttia. Pitkän koron rahaston valinneet säästäjät ovat nauttineet keskimäärin hieman yli kuuden prosentin tuotosta, mutta hekin häviävät selvästi vertailuindeksilleen. Valtionlainojen kehitystä mittaavan indeksin vuotuinen tuotto nousi lähes 12 prosenttiin.

Tutkimusyhtiön mukaan sijoittajien huonot rahastovalinnat tai rahastojen kustannukset eivät selitä huikeita eroja. Tuottoerojen takana ovat sen mukaan sijoittajat, jotka eivät malta vaurastua. Vaurastuminen hidastuu, kun sijoittajat säntäävät vaihtamaan omistuksensa rahaksi kurssien laskiessa ja innostuvat jälleen ostamaan kurssien noustessa.

Tuoreimmat osastosta