200206311 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hollywood vie Napsterin perilliset raastupaan

Julkaistu: 26.4.2002 16:50

Hollywoodissa osataan luoda jännittäviä oikeussalidraamoja valkokankaalle, mutta nyt elokuvantekijät joutuvat osalliseksi oikeustaisteluun, johon ei olekaan valmista käsikirjoitusta. Amerikkalainen elokuva- ja televisioalan yritysten järjestö MPAA (Motion Picture Association of America), joka edustaa kaikkia suurimpia studioita, on haastanut videoita ja dvd-elokuvia levittävät nettifirmat raastupaan tekijänoikeuksien loukkaamisesta.

Elokuvateollisuus seuraa näin äänilevyteollisuuden esimerkkiä. Viisi suurta levy-yhtiötä ja Napster ovat puineet tekijänoikeusrikkomuksia oikeudessa jo vuosia.

Elokuvia ja tv-ohjelmia välittäviä internetpalveluja, kuten Morpheusta, Groksteria ja Kazaata, voisi kutsua toisen sukupolven napstereiksi. Teknologia on kehittynyt huimin harppauksin, ja se mahdollistaa myös suurten kuvatiedostojen kopioimisen ja siirtämisen internetissä.

Elokuvien piraattikopioita oli vielä muutama vuosi sitten hyvin vähän liikkeellä, sillä tavallisilla nettiyhteyksillä yhden leffan lataamiseen saattoi kulua päiviä. Nopeasti yleistyvillä laajakaistayhteyksillä kahden tunnin elokuvan kopiointi onnistuu vajaassa tunnissa.

Tämän vuoden lokakuussa alkava oikeuskäsittely eroaa kuitenkin Napster-jupakasta siten, että tällä kertaa oikeutta haetaan valamiesten avulla. Tavallisten amerikkalaisten oikeustaju saattaakin tuoda prosessiin omat mausteensa ja käänteensä.

Napsterin perilliset, Morpheus-kopiointiohjelmistoa välittävä Music City ja Kazaata operoiva Fast Track, ovat toistuvasti vakuutelleet, etteivät ne ole sortuneet samaan halpaan kuin Napster. Niillä ei ole yhtä keskusserveriä tai jakelupistettä, jonka kautta piraattikopiot kulkevat, joten ne eivät katso olevansa vastuussa siitä, mihin kuluttajat kopiointiohjelmia käyttävät.

USA:ssa kopioidaan350 000 elokuvaa päivässä

Elokuva- ja televisioyhtiöt ovat kuitenkin lähdössä itsevarmasti taistoon. Kikkailuista huolimatta Morpheus ja kumppanit tekevät voittoa välittämällä tekijänoikeuksilla suojattuja teoksia.

MPAA:n johtajan Jack Valentin mukaan laittomat kopiot aiheuttavat viihdeteollisuudelle vuosittain kolmen miljardin dollarin tappiot. Joidenkin arvioiden mukaan pelkästään amerikkalaiset internetin käyttäjät lataavat 350 000 laitonta leffakopiota päivässä.

Uusi teknologia on aiemminkin uhannut viihdeteollisuutta. Elokuva- ja tv-yhtiöt taistelivat 1980-luvun alussa raivokkaasti videonauhureita vastaan ja varoittivat, että videot romahduttavat elokuvabisneksen ja muuttavat radikaalisti televisionkatsomistottumuksia. Vaan kuinkas kävikään: studiot saavat nykyään melkein puolet kaikista tuloistaan vuokravideoista. Vain neljännes tuloista tulee teattereiden lippuluukuilta.

Tuoreimmat osastosta