Elämä voitti työn

Julkaistu:

Olli Santala jätti työelämän, kun juhlat olivat parhaimmillaan. Loistavan porukan kanssa luotu yrityson alansa huipulla ja oma tehtävä tuotti tyydytystä. Mutta Santalalletyö ei olekoko elämä.
Kolme vuotta sitten toimitusjohtaja Olli Santala päätti jättää työelämän. Hän ilmoitti yhtiökumppaneilleen Suomen huippuihin kuuluvassa mainostoimisto Paltemaa Huttunen Santala TBWA:ssa, että toimistolle pitäisi ryhtyä etsimään uutta vetäjää. Petteri Kilpisestä tuli Santalan seuraaja viime kesänä ja marraskuussa päättyi toimitusjohtajuutta seurannut jakso, jolloin Santala luotsasi PHS-ryhmän uuteen vaiheeseen kansainvälistymisessä.

Irtiotosta ilmoittaessaan Santala ei riitaantunut toimiston väen kanssa tai palanut loppuun, vaikka takana oli huima työputki. Unto Paltemaa, Kari Huttunen ja Santala perustivat toimiston vuonna 1988. PHS nousi nopeasti alansa kärkijoukkoon Suomessa ja kansainvälisestikin, ja sille perustettiin suoramarkkinointiin ja interaktiiviseen mainontaan erikoistuneet tytäryhtiöt.

Yhdeksän toimintavuoden jälkeen koitti väistämätön liittyminen osaksi kansainvälistä mainostoimistoketjua. Omistajaksi tullut TBWA kuuluu maailman kolmanneksi suurimpaan markkinointiviestinnän ketjujen Ominicom-ryhmään.

Viime vuonna TBWAPHS, TequilaPHS ja PHS Interactive keräsivät yhteensä liki 13 miljoonan euron myyntikatteen. Sillä ryhmä on Suomen viiden suurimman mainostoimistokonsernin tai -ryhmän listalla.

Santalan tavoitteena on ollut antaa työlle vain sen mikä sille kuuluu. Kahdeksan tuntia vuorokaudesta.

– Työtä pitää tehdä niin, että se on osa elämän kokonaisuutta. PHS:ssä pidin kunnia-asiana, että työt tulevat tehtyä työpaikalla ja normaalissa työajassa. Tottakai joskus on aikoja, jolloin päivät venyvät, mutta keskimäärin kahdeksan tunnin on riitettävä. Muu aika ihmisten pitää voida käyttää lepoon ja perheen parissa.

Tyypillistä Santalaa on, että hän suhtautui epäluuloisesti kannettavien tietokoneitten hankkimiseen työntekijöille. Hän pelkäsi, että ihmiset eivät enää malttaisikaan rauhoittaa työpäivän jälkeistä aikaansa.

– Miksi hienoa on se, että ihminen sanoo pärjäävänsä neljän tunnin yöunilla ja käyttävänsä muun ajan työntekoon? Mielestäni enemmän arvostusta ansaitsisi se, joka selviää töistään kahdeksassa tunnissa. Se kyllä onnistuu, kun työtehtävissä on oikeat ihmiset.

– PHS:n ilmapiiri ei ole korostanut tehokkuutta, mutta on meilläkin palettu loppuun. Vähemmän silti kuin alalla keskimäärin. Myös vaihtuvuus on meillä pientä. Sitä paitsi suuri osa ihmistä on lähtiessään kysynyt, saako joskus tulla takaisin. Moni on tullutkin, parhaat jopa useampaan kertaan.

Työn arvostus on aivan ylimitoitettua, Santala epäilee.

– Mopo on karannut täysin käsistä.

Santalan ajatukset tulevat mieleen muutama päivä haastattelun jälkeen, kun amerikkalaisprofessorit John L. Stanton ja Richard J. George päivittelevät Helsingissä järjestetyssä seminaarissa maanmiestensä muuttuneita kulutustottumuksia: ihmiset syövät entistä suuremman osan aterioistaan autossa, koska heillä ei ole mielestään aikaa rauhoittua pöydän ääreen.

Santalaa riemastuttavat JOT Automationin kanssa yhdistyneen Elektrobitin toimitusjohtajan Juha Hulkon lausunnot, joitten mukaan miehen arvomaailma näytti olevan kohdallaan.

– On mielenkiintoista nähdä, miten hän onnistuu pitämään kiinni ajattelustaan. Te tiedotusvälineet saatte hänestä hyvän seurantakohteen.

Fuusion tiedotustilaisuudessa uuden yhtiön hallituksen puheenjohtaja Hulkko puhui pitkään yrityksen arvoista, joihin kuuluu, että yrityksen on omistajiensa lisäksi pidettävä huolta työntekijöistä ja asiakkaista. Omistamansa Elektrobitin menestyksen hän arvioi selittyvän sillä, että kaikista yrityksen pitkän tähtäimen eduista on huolehdittu.

Ex-yrittäjä Santala epäilee, että yrittämisestä on tyystin kadonnut humanismi. Työntekijät ovat materiaalia, eivät eläviä ihmisiä.

Valta ja mahdollisuudet toteuttaa itseään pitävät kiinni työelämässä, mutta Santalan arvion mukaan vain tiettyyn rajaan asti.

– Kun ihminen saavuttaa oman kykenemättömyytensä huipun, motivaatio alkaa laskea rajusti. Miksi tehdä hyvästä myyntimiehestä huono tuotepäällikkö?

– Sekin on aika inhimillistä, että ajatukset työstä menevät puntariin, jos pääsee taloudellisesti riippumattomaan asemaan, vaikkapa lottovoiton myötä.

Santalan suhde työhön ei muuttunut TBWA:lta saadun kauppasumman mukana. Hänelle elämä on aina ollut kokonaisuus, johon työn lisäksi kuuluvat erottamattomasti muun muassa perhe-elämä, purjehtiminen ja laskettelu.

– Tottahan toki on iso asia erota aikuisiän merkittävästä sosiaalisesta viiteryhmästä, jonka jäsenistä on tullut ystäviä. Mutta ei työyhteisö sentään saisi olla ihmiselle perhe.

– Kari Puron laskelmat eläkkeellelähtöiän nostamisen välttämättömyydestä voin kyllä ymmärtää. Eivät ne silti ole ihmisten elämää, vaan pelkkää matematiikkaa. Asenneilmasto on todella ristiriitainen. Tällä hetkellähän 90 prosenttia työikäisistä jää ennenaikaiselle eläkkeelle. Kun päätökseni jättää PHS tuli julkisuuteen, kymmenet ihmiset ovat soittaneet minulle ja kertoneet miettineensä samanlaista ratkaisua. Moni on valmis tinkimään melkoisesti jopa elintasostaan.

Santalalla ei ole lapsia, mutta hän seuraa monien ystäväperheittensä elämää hämmentyneenä.

– Perheissä pitäisi varmaankin olla logistiikkajohtaja nykysysteemien pyörittämiseen, Santala arvelee ja kertoo esimerkin tuttavaperheestä, jossa vanhemmat tapaavat huoltoasemalla ja vaihtavat lapsia, jotta kuljetukset harrastuksiin ja vanhempien omat menot saataisiin osumaan yksiin.

Santalaa surettaa maailma, jota Mannerheimin lastensuojeluliiton tv-mainos kuvaa: Yksin kotona oleva pikkupoika kaataa pelikonsoliinsa limsaa ja soittaa sitten isälle sanoakseen, että kone meni rikki. Isä toteaa siihen: ”Ostetaan huomenna uusi. Nyt en ehdi puhua, on vähän kiire.”

Ihmiset haluavat irrottautua töistä, mutta eivät uskalla. Santala pohtii syitä:

– Onko heidät ajettu työssä niin ahtaalle, että potkujen pelossa ihmiset tavoittelevat yhä parempia suorituksia koko ajan? Jos koko elämä seisoo ja kaatuu työn mukana, lähtöpäätöstä on vaikea tehdä.

Markkinointiviestinnän ymmärrys on vieläkin monen yrityksen ylimmässä johdossa vaatimatonta. Santala tietää olevansa yksi markkinointiviestinnän harvoista laajasti arvostetuista asiantuntijoista Suomessa ja siksi kaivattu alan keskustelija edelleen. Entisiltä töiltään, asiakkailtaan ja sidosryhmiltään Santala ei vielä olekaan päässyt täysin rauhaan.

– Ihmiset soittavat ja kysyvät neuvoja. Konsultointiin olen ottanut erittäin varovaisen kannan, sillä nyt tunnen jo tosiaankin olevani ulkopuolella. Ei minulla ole tarjota lopullisia totuuksia, oman mielipiteeni asioista voin sanoa, mutta siinä kaikki. Keskusteluavun antamisesta en ole kieltäytynyt.

Entisten yritysjohtajien nestorpartnersit ja hallitusherrayhtiöt hymyilyttävät ainakin sen verran, ettei Santalaa itseään juuri kiinnosta oman korvaamattomuuden todistelu.

– Uusia nuoria ajattelevia ihmisiä tulee mainosalallekin koko ajan. Yksi ollisantala unohtuu, ja se on ihan OK. Minun sukupolveni on tullut työelämään suljetun talouden aikana, jolloin markkinoinnin tarve oli vielä ihan olematon.

– Muutoksen siemen itää nykyisessä tuotepäällikköpolvessa. He ovat opiskelleet ja aloittaneet työnteon vapaan kilpailun aikana ja vievät tämän arvokkaan opin mukanaan sinne organisaatioitten ylimpiin kerroksiin saakka.

Kuulostaa siltä, että Santalaa tuskin nähdään suomalaisten pörssiyhtiöitten hallituksissa jakelemassa asiantuntijuuttaan yrityksen merkkien vaalimisessa.

– En ole kokenut mielekkääksi lähteä yrityksiin jeesustelemaan, miten asioita pitäisi hoitaa. En usko kannettuun veteen kaivossa. Yrityksillä pitää olla niin hyvä johto, että hallitus voi vain hyväksyä toimivan johdon hyvät päätökset. Jos yrityksessä ei ole oikeassa suhteessa näkemystä ja riskinottokykyä, se alkaa helposti pyöriä hallitusherrojen ja konsulttien varassa.

Erityisen nihkeästi Santala suhtautuu ajatukseen, että hän jäisi entisen työpaikkansa liepeille roikkumaan.

– Yritysjohdon on kuljettava oma oppimisen polkunsa yritysten ja erehdysten kautta. Se, joka ei ole itse kokenut asioita, on helposti muitten marionetti, jolta oma tahtotila puuttuu. Tahtotilan pitää olla niin selkeä, että ihmiset yrityksessä tuntevat sen työtä tehdessään.

Jäljellä olevan vajaan kymmenen prosentin omistusosuutensakin hän myy viimeistään ensi vuonna TBWA-ketjulle.

– Olen kyllä valmis luopumaan lopuista vaikka heti, jos henkilökunnasta löytyy ostajia. PHS:n tyyliin eivät sovi osinkoja nostavat vapaamatkustajat.

Ensi viikolla Santala lähtee vaimonsa Arjan kanssa maailmanympäripurjehdukselle. Kyselijöille hän on sanonut matkaan varatun viitisen vuotta, mutta kaikki muutkin mahdollisuudet ovat olemassa.

– Viivymme niin kauan kuin viihdymme.

Koko elämänsä Santala, 48, kehuu noudattaneensa laiskan miehen metodia: työt tehdään työaikana ja muu aika on omistettu muille asioille elämässä.

– Minulla on suuri motivaatio tehdä työtä, mutta juuri nyt motivaatio johonkin muuhun on vielä suurempi. En olisi lähtenyt töistä, ellei minulla olisi ollut tätä selkeää vaihtoehtoa, sanoo pikkupojasta saakka vesileikkejä harrastanut Santala.

– En ole katujatyyppiä. Historiaa ei voi muuttaa kuin entisessä Neuvostoliitossa. Kun 51 prosenttia päätöksistä on oikeita, se periaatteessa riittää.

– Työstä pois jäännissä minua viehättää rehellinen vapaus. Työssä olija edustaa aina tietyllä tavalla työyhteisöään ja sen arvoja. Ne puolestaan edellyttävät aina jonkinlaista kompromissia.

Santala ei lähde sapatille, vaan aloittaa toisenlaisen elämän.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko 2 600 euroa kuukaudessa ylellisyyttä? Näin lukijat kommentoivat: ”On päiviä jolloin elän pelkällä kahvilla ja leivällä”

  2. 2

   Suomalaisten sähkölaskut kallistuivat rajusti yhdessä vuodessa – tuusulalainen Jukka turvautui omiin konsteihin: ”Minulla ei hinta nouse!”

  3. 3

   Wahlroos pörssinoususta: ”Näyttää epäilyttävästi kuolleen kissan pompulta”

  4. 4

   Nokia ilmoitti yli 1 300 työntekijän vähentämisestä – ”Etumatkaa ei saa antaa kaverille lainkaan”

  5. 5

   Suomalaisen tislaamon toimitusjohtaja: ”Toivon, että britit tulevat järkiinsä”

  6. 6

   Mytty kaapissa olikin 150 000 euron arvoinen – perinnön voi hassata hätiköinnillä

  7. 7

   Petrus Pennanen myi tekoälyfirman miljoonilla – Juhli kauppoja yllättämällä tuntemattomat asiakkaat Alepassa

  8. 8

   Oletko matala-, keski- vai korkeatuloinen? Yksi kuva näyttää miten tienaat ikäluokkaasi verrattuna

  9. 9

   HS-mielipide: Väärään ruutuun merkitty rasti voi laukaista työttömän syöksykierteen: ”Onko kohtuullista jättää ihminen kokonaan ilman tuloja?”

  10. 10

   Nyt puhuvat köyhtyvät kolmekymppiset: ”Olen oppinut pelkäämään silloinkin kun kaikki vaikuttaa menevän hyvin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisten sähkölaskut kallistuivat rajusti yhdessä vuodessa – tuusulalainen Jukka turvautui omiin konsteihin: ”Minulla ei hinta nouse!”

  2. 2

   Onko 2 600 euroa kuukaudessa ylellisyyttä? Näin lukijat kommentoivat: ”On päiviä jolloin elän pelkällä kahvilla ja leivällä”

  3. 3

   Oletko matala-, keski- vai korkeatuloinen? Yksi kuva näyttää miten tienaat ikäluokkaasi verrattuna

  4. 4

   Nokia aloittaa yt-neuvottelut – aikoo vähentää 350 Suomessa

  5. 5

   HS-mielipide: Väärään ruutuun merkitty rasti voi laukaista työttömän syöksykierteen: ”Onko kohtuullista jättää ihminen kokonaan ilman tuloja?”

  6. 6

   Petrus Pennanen myi tekoälyfirman miljoonilla – Juhli kauppoja yllättämällä tuntemattomat asiakkaat Alepassa

  7. 7

   Nokia ilmoitti yli 1 300 työntekijän vähentämisestä – ”Etumatkaa ei saa antaa kaverille lainkaan”

  8. 8

   Wahlroos pörssinoususta: ”Näyttää epäilyttävästi kuolleen kissan pompulta”

  9. 9

   Nyt puhuvat köyhtyvät kolmekymppiset: ”Olen oppinut pelkäämään silloinkin kun kaikki vaikuttaa menevän hyvin”

  10. 10

   Mytty kaapissa olikin 150 000 euron arvoinen – perinnön voi hassata hätiköinnillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suosittu muoti­kauppa lopettaa yllättäen, takana huippu­tulos – omistaja Pauliina lataa nyt suorat sanat bisneksestä

  2. 2

   Kommentti: Katso kuulutko häviäjien ikäryhmään – karu havainto kolmekymppisten tienaamisesta

  3. 3

   Kaarinalla, 40, on Suomen yleisin palkka: kertoo, mihin 2 600 euroa riittää – ”Se jatkuva miettiminen saa minut varpailleni”

  4. 4

   Suomalaisten sähkölaskut kallistuivat rajusti yhdessä vuodessa – tuusulalainen Jukka turvautui omiin konsteihin: ”Minulla ei hinta nouse!”

  5. 5

   ”Järkkykorkeat” vuokrat saivat yrittäjän sulkemaan liikkeen – Katso, tästä kuinka kallis Helsinki on kauppiaalle

  6. 6

   Tämä mies tuntee huonot pomot, koska oli itse sellainen: ”20 prosenttia johtajista pitäisi potkia heti pois”

  7. 7

   Onko 2 600 euroa kuukaudessa ylellisyyttä? Näin lukijat kommentoivat: ”On päiviä jolloin elän pelkällä kahvilla ja leivällä”

  8. 8

   Oletko matala-, keski- vai korkeatuloinen? Yksi kuva näyttää miten tienaat ikäluokkaasi verrattuna

  9. 9

   Myös OP alkaa periä maksuja ahkerilta käteisnostajilta

  10. 10

   Kaj, 66, nostaa täyttä eläkettä – ja tekee bisnestä liki puoli miljoonaa vuodessa

  11. Näytä lisää