200205868 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lisärakentaminen ei vahingoittaisi Suomen mainetta

24.4.2002 14:36

Belgian hallitus on äskettäin tehnyt parlamentille esityksen ydinvoiman käytön lopettamisesta. Lehdistön reaktioiden perusteella kyseessä on poliittinen lehmänkauppa: läpimeno on epävarmaa, ja lisäksi esitykseen sisältyvien poikkeusklausuulien perusteella ydinvoimasta ei käytännössä tarvitsisi luopua.

Saksan tapaan kaiken takana on puhdas puoluetaktiikka, sillä esitys tehtiin vain kaksi viikkoa ennen vihreiden puoluekokousta, jossa ympäristöministeri Olivier Deleuzen piti säilyttää kasvonsa.

Belgian sähköstä 57 prosenttia tuotetaan ydinvoimalla, ja käytännössä ainoa vaihtoehtoinen ratkaisu on kivihiili, johon ei voida palata, joten vaikka laki hyväksyttäisiin, ydinvoimalaitoksia ei suljeta. Deleuzen Suomessa eduskuntavierailullaan markkinoima hallituksen luopumispäätös on valmiiksi vesitetty, ja sen ainoa tavoite on nykyisen hallituksen tuen säilyttäminen parlamentissa. Saksassa ja nyt Belgiassakin tällaisia "mukamas"-päätöksiä pidetään merkkinä puoluepolitiikan kriisistä.

Kotimaisessa energiakeskustelussa tasaisesti esiintyvä väite ydinvoiman lisärakentamisen vahingollisuudesta Suomen kansainväliselle maineelle on Brysselin näkökulmasta vähintäänkin arveluttava. Varsinkin käytäväkeskusteluissa Euroopan komissiossa, parlamentissa ja muissa instituutioissa Suomen maine monien tekniikan alojen edelläkävijänä on niin vakiintunut, että maamme kehittyneisyys on voitu asettaa vakavaksi argumentiksi ydinvoiman puolesta.

Päinvastaisia väitteitä muun muassa Suomen ja Itä-Euroopan rinnastamisineen en ole kuullut. Tämä oli itselleni melkoinen yllätys, kun saavuin hiljattain Belgiaan.

Voin vain vakavasti ihmetellä, mihin ydinvoimaa vastustavien ministerien ja kansanedustajien Suomen ulkomaista mainetta koskevat väitteet perustuvat.

Bryssel, Belgia

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?