200207751 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Venäjä panee vauhtia talousuudistuksiin

Julkaistu: 24.4.2002 15:21

Venäjän johdossa valmistaudutaan täydellä teholla nopeutettuihin uudistuksiin. Tähän viittaavat monet viime viikkoina Venäjältä tulleet uutiset.

Parin viikon sisällä Kreml on karsinut nopeasti esteitä uudistusten tieltä. Kommunistien tukema Venäjän keskuspankin pääjohtaja Viktor Gerashtsenko passitettiin eläkkeelle. Hänen tilalleen nimitettiin liberaalien talousuudistusten kannattajana tunnettu Sergei Ignatjev finanssiministeriöstä. Tämän pitäisi poistaa esteet Venäjällä kauan puuhatun ja välttämättömän pankkiuudistuksen tieltä, jonka toteuttamista Gerashtsenko on jarruttanut.

Tämän jälkeen myös kommunistit saivat lähteä johtopaikoiltaan Venäjän parlamentin alahuoneessa valtion duumassa. Kommunistit menettivät kaikki kymmenen duuman valiokuntien puheenjohtajan paikkaansa, ja heiltä vietiin myös tärkeä duuman hallintokoneiston johtajuus.

Presidentti Vladimir Putinia tukevat keskustavoimat ovat nyt duuman ehdottomia valtiaita. Kommunistit eivät voi enää jarruttaa Putinia kannattavan enemmistön ajamia lakeja duuman valiokunnissa. Tämän lisäksi kommunistit menettivät myös mahdollisuutensa rahoittaa vaalityötään duuman hallintokoneiston kautta.

Kreml näyttää nyt tietoisesti uhraavan kommunisteja myötäilleen konsensuspolitiikkansa, jonka se valitsi pari vuotta sitten parlamenttivaalien jälkeen.

Tuolloin Putinia tukevat puolueet syrjäyttivät kommunistien tuella duuman valiokuntien johtopaikoilta Putinia autoritaarisuudesta arvostelleet oikeistopuolueet. Nyt keskustavoimat tekivät saman kommunisteille oikeistovoimien tuella.

Selkeän merkin Kremlin halusta nopeuttaa uudistuksia antoi myös Putinin viime viikolla pitämä puhe Venäjän parlamentin molemmille kamareille.

Putin arvosteli ankarin sanoin Venäjän hallitusta uudistusten liian hitaasta toteuttamisesta. Venäjän presidentti sanoi Venäjän saavuttaneen huomattavaa menestystä parina viime vuotena, mutta totesi 40 miljoonan venäläisen elävän yhä köyhyydessä.

Venäjä on Putinin mukaan onnistunut vain pysymään mukana kehittyneiden maiden kasvutahdissa, mutta ei saavuttamaan niitä.

Venäjän hallitus ennustaa Venäjän talouden kasvavan lähivuosina vain kolmen–neljän prosentin vauhtia. Tämä on liian vähän Putinille, joka haluaa Venäjän kirivän kiinni länsimaita.

Putinin mukaan globalisoituvassa maailmassa vain vahvoilla talouksilla on mahdollisuus todelliseen vaikutusvaltaan. Tämän vuoksi Venäjän pitää päästä koviin kasvulukuihin, jos se haluaa palauttaa edes osia entisestä vaikutusvallastaan. Putin otti puheessaan vahvasti kantaa Venäjän Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsenyyden puolesta.

Putin sanoo täysin liberaalissa hengessä, että Venäjän uudistusten tavoite on kansalaisten elintason parantaminen, joka on mahdollista vain tarjoamalla kansalaisille paremmat mahdollisuudet ansaita rahaa. Tämä on taas mahdollista vain parantamalla liiketoimintaympäristöä Venäjällä.

Putinin mukaan suurin syy siihen, että liiketoimintaympäristö ei ole parantunut Venäjällä riittävän nopeasti on uudistusten toteuttamista jarruttava byrokraattinen virkakoneisto.

Tämän vahvistavat myös Taloussanomien viime viikolla haastattelemat Venäjällä tuotantotoimintaa harjoittavat suomalaisjohtajat. Heidän mukaansa byrokratia ei ole hyvistä uudistuksista huolimatta vähentynyt Venäjällä ja tietyin osin se on jopa lisääntynyt.

Suomalaisjohtajien mukaan byrokratia ei pahemmin haittaa vakiintunutta toimintaa, mutta kaikenlaiset muutokset toiminnassa panevat heti ankaran byrokratiamyllyn käyntiin.

Muutoksen vaikeus on myrkkyä Venäjän kaltaiselle kansantaloudelle, jonka yrityssektori on kipeästi monenlaisten muutosten tarpeessa.

Venäjän presidentin mukaan Venäjän pitääkin modernisoida kokonaisuudessaan virkakoneistonsa ja karsia viranomaisten määrää. Putin määräsi Venäjän hallituksen antamaan virkakoneiston uudistuksesta nopeasti esityksen.

Tehtävän vaikeutta kuvaa se, että Venäjän hallitus on juuri tuomassa duumaan lakiesitystä pk-sektorista, joka kärsii kaikkein eniten byrokratian aiheuttamista jarruista.

Venäjän pk-sektorin edusmiehet ovat nostaneet kovan metelin asiasta. Heidän mukaansa hallituksen nykyinen lakiesitys uhkaa johtaa juuri presidentti Putinin kuvailemaan tilanteeseen, jossa uudistettujen lakien yrityksille aiheuttama byrokratia tekee tyhjäksi lakien hyvän ajatuksen.

Tuoreimmat osastosta