Ei enää ydinliiketoimintaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sonera myi Primatelin YIT:lle

Julkaistu: 24.4.2002 9:00

Sonera Oyj on myynyt tytäryhtiönsä Primatel Oy:n koko osakekannan YIT-Yhtymä Oyj:lle 41,6 miljoonalla eurolla vähennettynä kaupantekohetken nettovelan määrällä. YIT maksaa summan käteisellä, ja kauppa pyritään toteuttamaan toisen vuosineljänneksen loppuun mennessä.

Tietoliikenneverkkojen rakentamis- ja ylläpitopalveluja hoitava Primatel on kuulunut Soneran Sonera Telecom Oy -yksikköön ja ollut Soneran tytäryhtiö heinäkuusta 1999 lähtien. Sonera katsoo ettei sen osaaminen enää kuulu teleoperaattorin ydinliiketoimintoihin.

Primatel siirtyy Helsinkiin

Kauppa pienentää Sonera Telecomin liikevaihtoa noin 54 miljoonalla eurolla (Sonera Telecomin liikevaihto vuonna 2001 oli 1 024 miljoonaa euroa) ja silläon positiivinen vaikutus Sonera Telecomin käyttökateprosenttiin (Sonera Telecomin käyttökateprosentti vuonna 2001 oli 22,6 %).

Primatelin noin 1 700 työntekijää siirtyvät YIT:n palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Samalla yhtiön pääkonttori muutetaan Kuopiosta YIT:n pääkonttoriin Helsinkiin. Yhtiön toimitusjohtajana jatkaa Hannu Leinonen.

- Verkkojen rakentamisessa ja kunnossapidossa on tapahtumassa murros. Operaattorit ovat luopumassa tästä liiketoiminnasta ja laitevalmistajat käyttävätentistä enemmän alihankkijoita. Uskoaksemme Primatelin tuottamien palvelujen laatu- ja hintakilpailukyky paranee entisestään uudella järjestelyllä. Samalla järjestely luo Primatelille mahdollisuudet kehittyä aiempaa vahvemmaksi toimijaksi omalla alueellaan, Soneran varatoimitusjohtaja Aimo Eloholma arvioi.

Kaupan lopullinen toteutuminen vaatii kilpailuviranomaisten hyväksynnän.

YIT-Yhtymä tarjoaa asuntojen, kiinteistöjen, infrastruktuurin ja teollisuuden investointipalveluita sekä kunnossa- ja käynnissäpitopalveluita. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 1,6 miljardia euroa ja liikevoitto 99,7 miljoonaa euroa. Maaliskuun lopussa 2002 henkilöstön määrä oli noin 10 700.