200206384 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Koneen tulosvuosi käynnistyi hyvin

Julkaistu: 23.4.2002 19:48

Isot tilaukset varsinkin USA:ssavähenivät roimasti, mutta yhtiö ei pelkää romahdusta

Hissi- ja liukuporrasyhtiö Koneen alkuvuosi sujui kaksijakoisesti.

Vanhojen tilausten ja runsaan huoltokannan perusteella tulosta syntyi vuodenaikaan nähden erinomaisesti. Koneella on monen muun konepajayhtiön tapaan loppuvuosi aina alkuvuotta tuloksekkaampi, mikä näkyy selvästi myös oheisessa liikevoittoprosenttia kuvaavassa käyrässä.

Huonompi uutinen eilisessä tammi–maaliskuun osavuosikatsauksessa oli tilausten selvä väheneminen viime vuodesta. Kone sai uusia tilauksia peräti 18 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden tammi–maaliskuussa. Erityisen jyrkkä pudotus oli Pohjois-Amerikassa.

Koneen mukaan yhtiö sai kuitenkin vuoden 2001 vertailujaksolla poikkeuksellisen paljon suuria projekteja toteutettavakseen, isoimpana yksittäisenä Miamin lentokentän projekti. Ensimmäisen neljänneksen tilausten vähennys ei siis välttämättä kerro pysyvästä käänteestä. Kone ei näe mitään merkkejä markkinoidensa romahtamisesta.

Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä uusia tilauksia kertyi sentään enemmän kuin viime vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Huoltobisnestuo tasaisuutta

Maaliskuun lopussa Koneen tilauskanta oli suurempi kuin vuotta aiemmin tai viime vuoden lopussa, joten työtä yhtiöllä riittää ainakin toistaiseksi. Hissien suuren huoltosopimuskannan rinnalle Kone on lisäksi kasvattanut 150 000 automaattioven huoltokannan.

Huoltobisnes on hyvä turva suhdanneheilahteluja vastaan. Kone on kasvattanut huoltotoimintojaan ostelemalla tasaiseen tahtiin huoltoyhtiöitä pitkin maailmaa. Se lupaa jatkaa edelleen kasvuaan yritysostoin.

Kone uskoo myönteisen tuloskehityksen jatkuvan myös tänä vuonna.

Vakuuttavan tulostehtailun vuoksi Kone kuuluu viime vuosien parhaiten kehittyneisiin Helsingin pörssin osakkeisiin. Koneen B-osakkeen kurssi on 50 prosenttia korkeampi kuin vuosi sitten. Kone kertoikin eilen jakavansa osakkeensa kolmeen osaan. Splitinkin jälkeen Koneen osakkeen kappalehinta kuuluu pörssin korkeimpiin, mutta ennen splittiä hinta on selvästi pörssin korkein.

Eilen Koneen osakekurssi laski 1,9 prosenttia 103,52 euroon.

Tuoreimmat osastosta