Kilpailu tiukkenee Tekesin rahoituksesta

Projektiesitykset kilpailevat entistä tiukemmin keskenään ja yhä useampi hyvä hanke jää ilman Tekesin rahoitusta. Kokonaan rannalle jätettyjen projektien lukumäärä lähenteli ensimmäisenä vuosineljänneksenä jo 40 prosenttia. Haetusta rahoituksesta Tekes hylkäsi yli 60 prosenttia.

22.4.2002 12:37

- Yritykset ovat lisänneet tutkimus- ja kehitysmenojaan tuntuvasti, mutta julkinen teknologiarahoitus polkee paikallaan jo neljättä vuotta. Tämän johdosta kasvava joukko hyviä projekteja jää toteutumatta, huomauttaaTekesin pääjohtaja Veli-Pekka Saarnivaara.

- Voisimme Tekesissä sijoittaa tuloksekkaasti huomattavasti nykyisiä rahoitusvaltuuksiamme enemmän.

Tammi-maaliskuussa 2002 Tekes rahoitti 675 yritysten, korkeakoulujen tai tutkimuslaitosten tutkimus- ja kehitysprojektia. Projektien kokonaisbudjetti oli 275 milj. euroa, josta Tekes rahoitti 127 milj. euroa. Puolet rahoituksesta kohdistui yrityksille ja puolet tutkimuslaitoksille ja korkeakouluille.

Projektien valmisteluun tarkoitetun rahoituksen kysyntä oli alkuvuonna edelleen erittäin vilkasta. Kysynnän perusteella on ennakoitavissa, että tulevaisuudessa häämöttää runsaasti uusia tutkimus- ja kehityshankkeita.

Suomi jäämässä jälkeen

Valtion budjettiin sisältyvien tutkimus- ja kehitysmenojen osuus julkisista menoista on Suomessa EU:n keskitasoa. Suomi on kuitenkin jäämässä jälkeen tärkeistä kilpailijamaista, sillä yrityksille suuntautuvan tutkimus- ja kehitysrahoituksen osuus on alle puolet OECD-maiden keskiarvosta.

Esimerkiksi Yhdysvallat on päättänyt lisätä liittovaltion tutkimus- ja kehityspanoksia yhteensä 22 prosentilla vuosina 2001-2003. Japanin talousarvio vuosille 2002-2003 sisältää kaksi prosentin kasvun tutkimus- ja kehitysmenoihin. Nanoteknologia on valittu sekä Yhdysvalloissa että Japanissa keskeiseksi tulevaisuuden painopistealueeksi, jonka rahoitusta kasvatetaan tuntuvasti.

Tekesin hiljakkoin julkaisema teknologiastrategia sisältää näkemyksen Suomen painopistealueista. Julkisen rahoituksen niukkuus uhkaa näkemyksen selkeää toteuttamista ja haittaa tulevaisuuden kilpailukyvyn säilyttämistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?