200207227 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Brittiläinen kaapelitelevisiojätti ajautui velkojien omistukseen

Julkaistu: 17.4.2002 16:43

NTL jakautuu kahtia Euroopassa ja hakee konkurssisuojaa USA:ssa

Britannian toinen suuri kaapelitelevisioyhtiö, NTL ajautuu velkojiensa omistukseen, mikäli sen nykyisten omistajien ja suurimpien velkojien tällä viikolla julkistama sopimus toteutuu.

Samalla yhtiö pilkotaan kahtia: Britannian ja Irlannin operaatiot siirtyvät velkojille, mutta Sveitsin, Saksan, Ruotsin ja Ranskan toiminnoista muodostetaan uusi yhtiö NTL Euroco. Amerikkalainen, vaikkakin toiminnoissaan eurooppalaistunut, NTL hakee USA:ssa myös konkurssisuojaa.

Pitkään lainojensa kanssa painiskellut NTL pystyy sopimuksen perusteella jatkamaan toimintaansa normaalisti. Sen suurimmat lainoittajat ottavat vallan yhtiössä ja nykyisten omistajien osakkeet menettävät arvonsa lähes kokonaan.

Nykyisiin omistajiin kuuluvat muun muassa teleyhtiöt France Telecom ja Cable & Wireless. Niillä on myöhemmin mahdollisuus ostaa omistustaan takaisin suunnatussa annissa, jonka uudistunut NTL järjestää.

Markkina-asemankova hinta

NTL:n merkittävin osa on toiminta kaapelitelevisioyhtiönä Britanniassa. Yhtiö ryhtyi kilpailijansa Telewestin tavoin hankkimaan omistukseensa maan pieniä kaapeliyhtiöitä jo 1980-luvulla. Kilpajuoksu jatkui koko 1990-luvun, jonka lopussa maan kaapelimarkkinat oli käytännössä jaettu kahtia.

Molemmat yhtiöt velkaantuivat markkina-asemaansa kasvattaessaan. Ennen tiistaisia järjestelyjä NTL:llä oli velkoja 19 miljardin ja Telewestillä kahdeksan miljardin euron edestä. Omistusjärjestelyjen jälkeen NTL:n velkavuori kutistuu seitsemään miljardiin euroon, sillä lainoittajista ainoastaan bondinhaltijat ovat muuttamassa lainojaan osakkeiksi.

Pankkilainat jäävät vielä NTL:n rasitteiksi, mutta silti yhtiö tarvitsee järjestelyilleen myös velkojapankkien suostumuksen. Lisäksi sen on saatava kaikkien bondinhaltijoiden hyväksyntä muutoksille, vaikka bondinhaltijoista yli puolet on jo varmasti sopimuksen takana.

Tv-kilpailuntakuumies

NTL:n selviäminen velkojiensa kanssa on briteille tärkeää. Sen kaapelitelevision peittoalueella asuu 11 miljoonaa ihmistä ja yhtiö on myös mukana digi-tv-hankkeissa.

Kun maanpäällinen digikanava ITV Digital on selvitystilassa ja NTL painiskelee velkojensa kanssa, niin maan digitaalisen television tulevaisuus on yhä vankemmin mediamoguli Rupert Murdochin omistaman satelliittiyhtiö Sky Digitalin käsissä. Jotta maan televisiorintamalla säilyisi edes jonkinmoinen kilpailu ainakin toisen Skyn kilpailijoista on pysyttävä hengissä, mieluiten tietenkin molempien.

Tuoreimmat osastosta