Nousun merkkejä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Motorolan myynti putosi ja tappio supistui

Julkaistu: 17.4.2002 8:33

Amerikkalaisen matkapuhelinvalmistaja Motorola Inc:n ensimmäinen vartti oli markkinoille hienoinen helpotus. Vaikka myynnin volyymi romahti peräti 22 prosenttia vuoden takaisesta 7,7 miljardista dollarista kuuteen miljardiin dollariin, Motorolan nettotappio jäi 174 miljoonaan dollariin.

Vuosi sitten yhtiö ui syvällä; tappioksi kirjattiin 211 miljoonaa dollaria.

Vuotta aiemmin yhtiön nettotappio osakkeelle jyvitettynä oli 10 senttiä, nyt sama vertailuluku on kahdeksan senttiä. Tappioneljännes oli Motorolalle jo viides perättäinen.

Markkinat olivat nyt varautuneet sietämään 12 sentin osakekohtaisen tappion. Motorola kuitenkin paransi tuloskuntoaan.

Myynti alimmillaan, näyttöjä kaivataan

Motorolan myynti neljänneksellä oli vajunut alimmilleen seitsemään vuoteen eli kuuteen miljardiin dollariin.

Yrityksen pääjohtaja Christopher Galvin pysyi tulosjulkistuksen yhteydessä kannassaan, että Motorola kääntyy loppuvuodesta voitolliseksi lisäämällä myyntiä ja vähentämällä kuluja.

Analyytikot kuitenkin kaipaavat tämän omaperäisen näkemyksen lisäksi Motorolalta vähän vahvempia näyttöjä.

Yritys vähentää työntekijöitään tähän hätään vielä 850:llä. Vuoden 2000 huipusta eli 150 000 työntekijästä se on jo vähentänyt miltei kolmanneksen eli jäljellä oli viime vuoden lopussa 111 000 vähennettävää.

Nousun merkkejä lupailtiin

Nokian ykköspaikalta syrjäyttämä, maailman toiseksi suurin matkapuhelinvalmistaja Motorola kertoi kuukausi sitten Hannoverin CeBIT-messuilla pyrkivänsä matkapuhelinkaupassa tänä vuonna markkinaosuutensa kasvattamiseen kahdella prosentilla.

Kolmen vuoden tähtäin yhtiössä on vielä hurjempi: nykyisen 17 prosentin asemasta se tavoittelee 25 prosentin siivua maailman kännykkämarkkinoista. Yhtiöstä annettuun epävirallisen tietoon matkapuhelinyksikön noususta plusmerkkiseksi markkinat suhtautuivat skeptisesti.

Matkapuhelimet nousussa, prosessorit kuralla

Matkapuhelinten myynti oli kuitenkin ainoa liiketoiminta, jonka liikevaihto nousi vuoden ensi vartilla, tosin vaatimattomat 1,1 prosenttia. Tämän mahdollistivat uudet puhelinmallit, jotka investoreiden mielestä saattavat vetää myyntiä Nokian tuotteilta.

Suurin tappionlähde oli Motorolan puolijohdeyksikkö, josta on kehittymässä yritykselle varsinainen murheenkryyni ja yritys sulkeekin joitakin tuotantoyksikköjä.