20020478 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Saako rantaanrakentaa?

11.4.2002 14:13

Rantojen käyttö on tiukasti ja tarkasti säänneltyä. Rantarakentaminen on lähtökohtaisesti kiellettyä, ellei aluetta ole kyseiseen tarkoitukseen kaavoitettu. Vasta kaavoitus mahdollistaa rantasaunan tai kesämökin rakentamisen rantavyöhykkeelle. Rantavyöhyke ulottuu vähintäänkin sadan metrin päähän rantaviivasta.

Ranta-alueen kaavoituksesta vastaa kunta. Kunnan päätösvaltaan kuuluu, kuinka lähelle rantaa ja minkälaisen rakennuksen mökkitontin omistaja saa rakentaa. Luonnonsuojelulliset näkökohdat kuitenkin edellyttävät, etteivät rakennukset saa rikkoa luonnollista rantamaisemaa.

Saunarakennuksen saa rakentaa yleensä 10 metrin päähän rannasta. Kesämökin etäisyyden on oltava useimmiten 20 metriä. Lisäksi rakennusten rakennusala on rajattu.

Esimerkiksi Viitasaaren kaupungissa kaavoitetulle rantatontille saa rakentaa 10 metrin päähän rannasta enintään 20 neliön saunamökin, joskin rakennusjärjestyksen muutoksella neliömäärä on nousemassa viidellä.

– Keskikooltaan 5 000 neliön kaavatontin rakennusoikeuden kokonaismäärä on Viitasaarella 200 neliötä. Rakennuksia tontilla saa olla kaikkiaan kolme kappaletta, rakennustarkastaja Jarmo Kinnunen kertoo.

Poikkeamispäätöksellä eli poikkeusluvalla kaavatontille saa rakentaa mahdollisesti rakennusoikeutta enemmänkin. Kaavoittamattomilla rantakiinteistöillä poikkeamispäätös on ensimmäisen rakennuksen rakennusluvan edellytys. Rakennustarkastaja Kinnusen mukaan tilanne on toinen, jos tontilla on jo olemassa loma-asunto. Tällöin kiinteistölle saa rakentaa muita talousrakennuksia normaalilla rakennuslupamenettelyllä.

Poikkeamispäätöksen saamiseen ei mökkikaupan yhteydessä kannata luottaa. Koska kyse on poikkeuksesta, kyseinen lupa ei välttämättä irtoa helpolla. Poikkeamispäätöksen myöntäminen edellyttää usein laajaa naapurustokiinteistöjen kuulemista ja kunnan rakennuslautakunnan puoltopäätöstä. Varsinaisen päätöksen antaa tai epää ympäristökeskus.

– Luvan käsitteleminen saattaa ympäristökeskuksessa viedä puolikin vuotta. Jos luvasta valitetaan, aikaa saattaa vierähtää jopa vuosia, Kinnunen sanoo.

Kaavoittamattomasta mökkikiinteistöstä tai -määräalasta Kinnunen neuvoo solmimaan ennen varsinaista kauppaa esisopimuksen, jossa lopullisen kaupan toteuttamisen ehdoksi otetaan poikkeamispäätöksen saaminen.

Myös rakennustarkastaja Jarmo Kinnunen suosittaa ammattilaisen tai kiinteistönvälittäjän käyttämistä kaavoittamattoman mökkikiinteistön kaupassa.

– Käytännössä ostaja maksaa rantapaikassa sen rakennusoikeudesta. Jos rannalle ei saa poikkeamispäätöstä, pelkästä marjojen keruun oikeudesta ei ole mielekästä maksaa kymmeniä tuhansia euroja, Kinnunen naurahtaa.

Jyväskylästä noin sata kilometriä pohjoiseen sijaitsevassa Viitasaaren kaupungissa kaikkiaan 900 kilometrin pituista rantaviivaa on kaavoitettu vauhdikkaasti. Rakennettuja mökkitontteja sijaitsee pääosin Keitele-järven rannoilla noin 2 000 kappaletta ja saman verran on tarjolla vielä rakentamattomia kaavatontteja. Kaavoitettu rantatontti maksaa Viitasaarella keskimäärin 25 000 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?