200205002 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ikkunat auki kevääseen

Julkaistu: 11.4.2002 14:47

Kevätaurinko paljastaa armotta ikkunoihin viime pesun jälkeen kertyneen karstan. Ei siis ihme, että ikkunanpesu kuuluu tavallisimpiin kevätperinteisiin. Urakka tarjoaa hyvän syyn vierailla rautakaupassa, sillä kirkas jälki on hyvä varmistaa kunnon kapineilla.

Tarjolla olevista laitevarsista, pesimistä ja kuivaimista voi koota useita erilaisia yhdistelmiä, mutta parhaan kokoonpanon määräävät pesuolosuhteet. Kuinka korkealle pesijän pitää ylettyä? Ovatko ikkunat suuria vai pieniä?

Urakkaa helpottaa, jos ulkoikkunat voi pestä pihalla seisten. Muu perhe säästyy turhalta vedolta ja kaikkein likaisin pesuvesi valuu lattian asemesta maahan. Temppu vaatii pesimeen kunnollisen jatkovarren, joka voi itse asiassa olla jopa urakan ratkaiseva vimpain.

Kotimainen siivousvälinevalmistaja Sinituote valmistaa useita erilaisia välinevarsia ja lisäksi laajaa valikoimaa varsiin sopivia pesu- ja kuivausvälineitä. Halvimmat lasikuitu- ja peltivarret ovat heikon ja lyhyen oloisia, mutta pienellä lisähinnalla saa kunnollisen teleskooppijatkeella varustetun alumiinivarren. Varren mitta säätyy portaattomasti noin metristä vajaaseen kahteen metriin.

Lisäksi tarvitaan pesin ja kuivain, jotka lukittuvat tukevasti varren nokkaan. Perinteisen sienipesimen vaihtoehto on mikrokuitupesin, joka puhdistaa kevyen lian pelkällä vedellä kostutettuna, vain ulkoikkunoiden raskain lika vaatii pesuainetta. Kankaan saa irti, ja se kestää konepesun. Pesujälki viimeistellään perinteisellä kumilastalla.

Sinituotteen ikkunanpesuvälineet. Tiedustelut marketit, tavaratalot ja rautakaupat. Hinnat Espoon Teesissä: teleskooppivarsi (alumiini) 16,65 euroa, mikrokuituikkunan-

pesin 8,40 euroa, ikkunankuivain (30 cm) 5,05 euroa.

Tuoreimmat osastosta