200209111 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Järkeä maatalouden erityiskohteluun

Julkaistu: 12.4.2002 15:18

Maanviljelijöiden varhaiseläkeikää ollaan nostamassa 55 vuodesta 57 vuoteen. Taustalla on yleinen pyrkimys nostaa eläkkeellesiirtymisikää. Oppositio vastustaa hanketta tiukasti. Maatalousyrittäjien luopumiseläkejärjestely on ensi vuoden alusta katkolla, eikä Lipposen hallitus aio jatkaa nykyistä erityisjärjestelyä.

Viljelijöiden varhaiseläkejärjestelyillä on pyritty vahdittamaan tilojen sukupolvenvaihdoksia. Maa- ja metsätaloustuottajien järjestön MTK:n mielestä eläkeiän nostaminen jo muutamalla vuodella vaikeuttaa vaihdoksia, koska jatkajat karkaavat kaupunkeihin. MTK:n argumentti ei kuitenkaan ole uskottava. Maatilan jatkaminen on pitkäjänteinen päätös, johon sitoutuminen ei ole muutamasta vuodesta kiinni. Jos jatkaja löytyy, voi järjestelyn panna alulle jo ennen vanhan polven siirtymistä eläkkeelle.

Viljelijät ovat Suomessa yhä enemmän todellisia maatalousyrittäjiä. Tällöin on perusteltua yhtenäistää myös eläke-etuja muiden yrittäjien eläkejärjestelyjen kanssa, vaikka toki maatalouden erityisluonne on otettava huomioon.

Hallituksen esittämän muutoksen jälkeenkin maataloudessa on valtava määrä erityisjärjestelyjä. Osa niistä on hyvinkin tarpeellisia, mutta varmasti joukossa on myös ratkaisuja, jotka on tehty aikoinaan toisenlaiseen todellisuuteen.

Tuoreimmat osastosta