200203099 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

VM: Verotus keveneeVarustamot: Verotus kovenee

10.4.2002 19:32

Hallitus yrittää hillitä laivojen ulosliputusta tonnistoverolla, koska Suomen muita maita kovempi verotus houkuttelee varustamoita liputtamaan laivojaan ulkomaille. Se on myös eräänlainen vastaveto Ruotsin nettopalkkajärjestelmälle, joka antaa Ruotsin lipun alle purjehtiville aluksille 40 prosentin edun henkilöstökustannuksiin Suomeen nähden.

Hallituksen lakiesitys tarjoaa laivanvarustamoille mahdollisuuden valita voittoon perustuvan tuloveron sijasta alusten nettovetoisuuteen perustuvan tonnistoverotuksen. Tonnistoveron on tarkoitus olla hyvin alhainen, sillä kysymyksessä on varustamoille verotuksen kautta myönnettävä tuki. Valtiovarainministeriö on arvioinut, että lastialusvarustamoiden yhtiöverotus kevenee vuodessa 16–25 miljoonaa euroa, jos ne valitsevat tonnistoverotuksen. Tonnistoveroa uskotaan kerättävän enimmillään puolisen miljoonaa euroa.

Varustamoiden mukaan tonnistovero päinvastoin voi jopa viisinkertaistaa varustamoiden verotuksen, jos ne siirtyvät yhtiöverotuksesta tonnistoveroon. Siksi suomalaiset laivanvarustamot teilaavat lakiesityksen, eikä yksikään matkustaja- ja lastialusvarustamo aio siirtyä tonnistoverotuksen piiriin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?