200207886 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Amerikkalaisjohtajien palkat joustavat huonosti alaspäin

Julkaistu: 10.4.2002 19:59

Puolet amerikkalaisjohtajista keräsi viime vuonna jopa aiempaa suuremmat bonukset

Amerikkalaisjohtajien tulospalkat eivät ole joustaneet huonoina aikoina yhtä paljon alaspäin kuin ne hyvinä aikoina paisuivat ylöspäin, vaikka johtajat eivät olekaan onnistuneet saavuttamaan heille asetettuja tavoitteita.

Monen johtajan palkkapussi jatkoi viime vuonnakin kasvuaan, vaikka yhtiöiden osakekurssit laskivat ja tulokset romahtivat. Samanaikaisesti johtajat ovat vaatineet työntekijöitään sopeutumaan bonusten ja palkkojen leikkauksiin ja irtisanomisiin.

Vain noin puolet amerikkalaisista suuryrityksistä leikkasi viime vuonna johtajille maksettavia palkkoja ja bonuksia, kun toinen puoli piti ne ennallaan tai usein jopa kasvatti niitä.

Esimerkiksi verkkoteknologiayhtiö Cisco Systemsin pääjohtajan John Chambersin työstään saama korvaus kasvoi viime vuonna 32 prosenttia 154 miljoonaan dollariin, vaikka yhtiö tekikin miljardin dollarin verran tappiota ja sen osakekurssi romahti vuodessa 71 prosenttia.

Samoin American Expressin pääjohtaja Kenneth Chenault sai pitää bonuksensa, vaikkei yltänytkään tavoitteisiinsa. Ikävimmän esimerkin antaa Coca Cola, joka rustasi pääjohtajalleen Douglas Daftinille asettamansa tavoitteet uusiksi voidakseen palkita tämän bonuksin. Sen seurauksena Daftinkin tilipussi kasvoi 47 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, vaikka yhtiön osakekurssi tipahti 22 prosenttia.

Monien johtajien palkkapusseja kasvatettiin tavallaan myös salaa. Bonukset saatettiin jättää maksamatta, mutta korvaukseksi johtajille annettiin samanaikaisesti lisää optioita.

Tiedot ilmenevät New York Times -lehden tekemästä laajasta selvityksestä, jossa oli mukana 200 amerikkalaista suuryhtiötä.

?Bonuksia on jaettavatulevaisuuden takia?

Kaikkiaan suurimman johtajajoukon eli mediaaniryhmän palkat bonuksineen ja muine korvauksineen nousivat USA:ssa viime vuonna seitsemän prosenttia, kun samanaikaisesti yhtiöiden tulokset laskivat tyypillisesti 35 prosenttia.

Muiden työntekijöiden palkat nousivat samaan aikaan vain noin kolmen prosentin verran.

Osa yrityksistä puolustelee johtajien bonusten maksamista epäonnistumisista huolimatta sillä, että johtajat olivat joka tapauksessa tehneet hyvää työtä tai että näin on tarkoitus saada johtajat parantamaan tulosta jatkossa ja sitoutumaan yhtiöön entistä tiukemmin.

Päinvastaisiakin esimerkkejä on. Boeingin pääjohtajan Philip Conditin tilipussi kutistui peräti 78 prosenttia, kun yhtiön osakekurssi tuli alas 42 prosenttia viime vuonna. Merrill Lynchin pääjohtajan David Komanskyn saama korvaus kutistui 53 prosenttia.

Keskiarvo antaaväärän kuvan

Muutamien erittäin suurituloisten yritysjohtajien palkkojen leikkaukset saivat aikaan sen, että keskiarvon mukaan johtajien palkat laskivat kahdeksan prosenttia. Käytännössä kuitenkin suuremman joukon palkat nousivat.

Suurimmat tulot olivat telekommunikaatioalan johtajilla, joiden saamat korvaukset nousivat viime vuonna kymmenen prosenttia edellisvuoteen verrattuna alan ahdingosta huolimatta.

Eniten eli 140 prosenttia tilipussi kasvoi kuluttajatuotteita valmistavissa yhtiössä ja eniten eli 76 prosenttia se kutistui finanssipalveluyhtiöissä.

Tuoreimmat osastosta