Valoa yössä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

CA paransi tappioennustettaan

Julkaistu: 9.4.2002 11:04

Computer Associates korjasi tulosennustettaan ja povaa neljännen vuosivartin tappion olevan arvioitua pienemmän. Liikevaihto toteutunee arvioidunlaisena. Lukujen taustalle mahtuu kuitenkin pohdittavaa.

Maailman neljänneksi suurin ohjelmistotalo Computer Associates on tekemässä nyt kuudetta peräkkäistä tappiollista neljännestään.

Maaliskuun viimeiseen päivään päätyvällä vartilla yritys on aiemmin povannut tappion olevan neljä-viisi senttiä osaketta kohti satunnaisten kulujen jälkeen.

Vaikka yritys kertoo tappion pienentyvän, se ei anna korjauksen suuruudesta arviota. Ennuste ei sisällä yrityksen InterBiz-liiketoiminnan myynnistä aiheutuneita kuluja.

Myynti halvempiin tuotteisiin?

NWQ Investment Managementin analyttikko Mark Morrisin mukaan CA:n yritysasiakkaat ostavat enemmän hinnaltaan edullisempia tuotteita juuri nyt, kun ne pyrkivät alentamaan yritysten it-kuluja, Bloomberg kertoo. Yritys myy tällä hetkellä enemmän halvempia ohjelmistoja kuukausilaskutuksen perusteella kuin monivuotisten sopimusten pohjalta, Morris väittää.

CA ei kertonut syytä tappioiden odotetulle pienenemiselle.

Osake nousi pörssissä

Analyytikkojen keskiarvio CA:n neljännen vartin tappioille on neljä senttiä per osake. Myynti saavuttanee CA:n olettaman 770 miljoonan dollarin tason.

CA:n osakkeiden arvo nousi maanantaina tulosennusteen myötä 4,2 prosenttia eli 83 senttiä 20,73 taalaan. Osakkeen arvo on tänä vuonna laskenut 40 prosenttia.

Vuotta aiemmin CA teki 410 miljoonan dollarin eli 71 sentin osakekohtaisen tappion 733 miljoonan dollarin liikevaihdolla.

Kassavirta parempaan päin

Yrityksen kassavirta vartilla oli 430 miljoonaa taalaa, verrattuna edeltäneen vartin 354 miljoonaan.

CA:n mukaan sen tuloutumattoman liikevaihdon määrä neljännellä vartilla on noussut noin 650 miljoonaan dollariin, jossa on kasvua 17 prosenttia joulukuun vartilta.

Käytännössä se tarkoittaa myynnin kasvua, mutta koska yritys on siirtynyt pro forma pro rata - tilinpitokäytäntöön, myynti tuloutetaan kuukausittain todellisen laskutuksen mukaan eikä "kertapläjäyksellä" kaupantekohetkellä.

Koko ohjelmistosektorilla toivoa

Analyytikkojen mukaan parantunut myynti tuo toivoa myös muulle ohjelmistosektorille ja CA:n ennuste nostikin koko ohjelmistoalaa maanantaina pörssissä.

SSA Global Technologiesille myyty InterBiz-liiketoiminta toi CA:lle viime vuonna yhdeksän kuukauden aikana 64 miljoonan dollarin liikevaihdon. Kauppahintaa ei ole julkistettu.

Keskittymistä ydinliiketoimintaan

CA pyrkii myymään epäolennaisia omistuksiaan ja keskittymään ydinliiketoimintaansa. Kaupan myötä CA:n henkilöstön määrä väheni 725 :llä eli noin neljällä prosentilla.

USA:n arvopaperiviranomaiset ja liittovaltion syyttäjät tutkivat CA:n tilinpitokäytäntöä tämän muutettua sitä noin puolitoista vuotta sitten. Yritys väittää toimineensa tilinpidossaan lain säädösten mukaisesti.

[]Digitoday tuottaa Computer Associatesin kanssa vuosittaiseen CA World-seminaari- ja messutapahtumaan liittyvän artikkelisarjan, jossa haastatteluin ja esimerkkitapauksin käsitellään tapahtumassa ja sen ympärillä ilmeneviä ajankohtaisia asioita.

Tuoreimmat osastosta