200207088 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pankkitoiminta kiinnostaa taas

5.4.2002 15:33

Kymmenen vuotta sitten pankkien ylin johto oli sitä mieltä, että varsinkin perinteiseen asiakaspalveluun perustuva pankkitoiminta on järjetöntä touhua. Siitä pyrittiin tavalla tai toisella pääsemään eroon. Pankkikriisin seurauksena tapahtuikin paljon saneerauksia ja fuusioita.

Pankkitoiminnasta on tullut jälleen kiinnostavaa ja haluttua toimintaa. Uudelleen virinneen kiinnostuksen taustalla on se, että ihmiset haluavat sijoittaa rahojaan muuallekin kuin perinteisille pankkitileille. Pankkitoiminta ei enää ole vain asuntolainojen jakamista ja palkkarahojen tallettamista. Siitä on tullut asiakkaiden varojen hoitamista, johon kuuluvat perinteisen pankkipalvelun lisäksi muun muassa rahastosäästäminen ja eläkevakuutukset.

Säästämismuotojen kehityttyä pankeista ja vakuutusyhtiöistä on tullut toistensa kilpailijoita. Pankit ovat ryhtyneet perinteisten pankkipalveluiden lisäksi kauppaamaan omia tai yhteistyökumppanin vakuutuksia ja samalla laajentaneet merkittävästi myös perinteisesti pankkiiriliikkeille kuuluneita sijoituspalvelujaan.

Vakuutusyhtiöt eivät ole tyytyneet seuraamaan syrjästä pankkien tunkeutumista omalle alueelleen. Vakuutusyhtiöt ovat ryhtyneet etsimään kumppanikseen pankkia. Vakuutusyhtiö Tapiola ei löytänyt sopivaa kumppania, ja torstaina se ilmoitti perustavansa oman pankin.

Vakuutusyhtiöillä ei ole suurempia haluja ryhtyä perinteisessä mielessä pankeiksi, vaan taustalla on niiden halu pitää kiinni asiakkaistaan. Vakuutusyhtiöt haluavat tarjota asiakkailleen kaiken kattavaa palvelua, jotta he eivät karkaisi jonkin toisen finanssiryhmittymän asiakkaiksi. Esimerkiksi Tapiolasta tulee pankin toiminnan alettua täyden palvelun finanssitavaratalo, josta saa vakuutusten ja sijoituspalveluiden lisäksi tavallisia pankkipalveluita saman katon alta. Toiminnan luonnetta kuvaa se, ettei Tapiolan tiskeillä voi tulevaisuudessakaan maksaa laskuja eikä nostaa rahaa. Maksuliikenne toimii verkkopankin välityksellä ja maksuautomaateilla.

Kilpailu asiakkaiden varojen kokonaisvaltaisesta hoitamisesta on jo johtanut merkittäviin yhteistyökuvioihin. Vakuutusyhtiö Sampo ja Leonia-pankki yhdistyivät Sammoksi. Vakuutusyhtiö Pohjola osti investointipankki Conventumin ja Osuuspankkiryhmä on ryhtynyt yhteistyöhön Fennian ja Lähivakuutuksen kanssa. Kun Tapiola päätti perustaa oman pankin, paineet Pohjolaa kohtaan kasvoivat. Sen täytyy löytää itselleen pankkikumppani tai sitten Tapiolan tavoin perustaa oma pankki.

Pankki- ja vakuutusmaailmassa on tapahtunut viime aikoina paljon muutoksia. Todennäköisesti pankkien ja vakuutusyhtiöiden liittoutuminen jatkuu ja tiivistyy. Finanssitavaratalot näyttävät olevan nyt muodissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?