200206400 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Arvoyhtiöt nousivat alkuvuonna

Julkaistu: 3.4.2002 19:54

Mitä tapahtuu osakemarkkinoilla, kun analyytikot ja ekonomistit spekuloivat korkojen nousulla ja inflaation kiihtymisellä? Euroopan pörsseissä koronlaskuodotusten vaihtuminen koronnoususpekulaatioiksi näyttää alkuvuonna kasvattaneen arvo-osakkeiden eli vakaasti kehittyvien yhtiöiden suosiota kasvuyhtiöiden kustannuksella.

Tämän osoittavat MSCI:n laajat eurooppalaiset osakeindeksit. Sijoitustyylejä kuvaavat indeksit kertovat arvoyhtiöiden arvon noususta. Eniten ovat nousseet keskikokoisten ja pienten arvoyhtiöiden osakkeet.

Suurilla arvoyhtiöillä on sen sijaan mennyt huonommin, mutta niidenkin osakkeet ovat päässeet runsaan kahden prosentin nousuun tänä vuonna. Kasvuyritysten kurssit ovat sitä vastoin laskeneet. Heikoimmin on mennyt kaikkein riskialteimmilla yhtiöillä eli pienillä kasvuyrityksillä.

Osakekurssien käännepiste osuu osapuilleen vuoden alkuun. Sen jälkeen arvoyhtiöt ovat kehittyneet Euroopassa keskimääräistä paremmin ja kasvuosakkeet keskimääräistä huonommin. Tästä voi päätellä, että sijoittajat ovat alkuvuonna tinkineet kasvuodotuksistaan ja ostaneet mieluummin maltillisemmin kasvavia, asemansa jo vakiinnuttaneita yrityksiä, joiden tulos ja osingot kehittyvät yleensä vakaammin kuin kasvuyhtiöiden.

Toimialaindeksit kuitenkin sotkevat suoraviivaista päättelyä. Ensinnäkin ne muistuttavat vaikeasti ennustettavien ulkoisten tekijöiden, esimerkiksi öljyn hinnan, vaikutuksesta osakemarkkinoihin. Lisäksi erityisesti lyhyen ajan vertailussa vertailujakson valinta voi vaikuttaa lopputulokseen olennaisesti. Esimerkiksi alkuvuoden toimialavertailun kärkisijat menevät energiayhtiöille ja autoteollisuudelle, jonka kiri osuu maaliskuuhun. Kumpikin toimiala on alkuvuonna kirinyt lähes 13 prosenttia.

MSCI:n toimialaindeksit osoittavat myös, että suurten kasvuyhtiöiden alamäen taustalla ovat pitkälti tietoliikenneyhtiöt. Niiden tunnetut vaikeudet ovat pudottaneet yhtiöiden arvoa alkuvuonna melkein 16 prosenttia. Jännitystä toimialalle tuovat yritysjärjestelyt, joiden odotetaan jatkuvan tänä vuonna. Soneran ja Telian yhdistyminen on useimpien asiantuntijoiden mielestä vasta alkusoittoa. Suuret järjestelyt ovat Euroopassa vielä tekemättä.

Yhteistä kaikille toimialoille on alkuvuoden tulosten suuri merkitys loppuvuoden kehitykselle, koska osakekursseihin on nyt ladattu erityisen paljon odotuksia yritysten tulosten paranemisesta.

Jos kuluvan vuoden ensimmäisen neljänneksen osavuositulokset ja niiden yhteydessä julkaistavat tulevaisuuden näkemykset jättävät odotukset tyhjän päälle, samoin käy helposti myös osakekursseille.

Tulosnälkää kuvaa hyvin Merrill Lynch, jonka tuoreimman ennusteen mukaan yhdysvaltalaisen S&P 500 -indeksin yritysten tulokset nousevat tänä vuonna 21 prosenttia. Kuukautta aikaisemmin investointipankki odotti 15 prosentin parannusta.

Tuoreimmat osastosta