2002010193 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomalaisosakkeille annetutmyyntisuositukset kasvaneet roimasti

Analyytikoiden suositukset seuraavat tuloskehitystä viipeellä

3.4.2002 19:12

Analyytikoiden suomalaisille osakkeille antamien myy-suositusten määrä on kasvanut selvästi viimeisten 12 kuukauden aikana. Sijoittajat uskovat tämän johtuvan siitä, että tulosennusteet seuraavat viipeellä yritysten tuloskehitystä.

Maaliskuussa suomalaisista osakkeista 14 prosentilla oli myy-suositus, 29 prosentilla pidä-suositus ja 57 prosentilla osta-suositus. Samaan aikaan yhdysvaltalaisista osakkeista vain kolme prosenttia oli saanut myy-suosituksen, 34 prosenttia pidä-suosituksen ja 63 prosenttia osta-suosituksen.

Analyytikkoja on aina arvosteltu siitä, että he antavat osakkeille tilanteessa kuin tilanteessa ostosuosituksia.

Syynä tähän on se, että analyyseja tuottavat pankkiiriliikkeet saavat tulonsa osakkeiden välityspalkkioista. Teknohuuman jälkimainingeissa monet pettyneet sijoittajat kritisoivat ankarasti analyytikoiden myyntihenkisiä suosituksia.

Vuodessa suomalaisille osakkeille annettujen myyntisuositusten määrä on selvästi kasvanut ja ostosuositusten määrä vastaavasti laskenut.

Yhdysvaltalaisille osakkeille annettujen suositusten suhteissa ei ole tapahtunut havaittavaa muutosta, vaikka tarkastelujakson aikana maan talousnäkymät ovat voimakkaasti heilahtaneet synkästä valoisiksi. Yhdysvaltalaisia pankkiiriliikkeitä pidetäänkin kaikista myyntihenkisimpinä.

Sijoittajat eivät usko pankkiiriliikkeiden ryhtyneen ryhtiliikkeeseen ja muuttaneen perusteita, joilla suosituksia annetaan.

– Kansainvälisten välittäjien suosituksissa en ole havainnut juuri minkäänlaista muutosta viime aikoina. Instituutiosijoittajat tuntevat pelisäännöt eivätkä juuri kiinnitä huomiota analyytikoiden suosituksiin, sanoo Varma-Sammon pääanalyytikko Heikki Nakari. Nakarin työstä suuri osa on osakevälittäjien analyysien tutkimista.

– Pienempiä sijoittajia palvelevien välittäjien puolella voi olla paineita ostosuositusten hillitsemiseen, Nakari arvelee.

Myyntisuosituskin kasvattaa vaihtoa

Varainhallinta Tresorin sijoituspäällikkö Petri Ukkolakaan ei ole havainnut muutosta menettelyssä, jonka perusteella osakkeelle toimenpidesuositus annetaan.

– Sen sijaan on selvästi havaittavissa, että suositukset ja tulosennusteet seuraavat viipeellä pörssikurssien muutoksia, Ukkola sanoo.

Fides Asset Managementin salkunhoitaja ja analyytikko Hannu Angervuo epäilee, että myyntisuosituksilla saatetaan yrittää kasvattaa vaihtoa.

– Kun kauppaa ei synny ostokehotuksilla, on seuraava keino kehottaa sijoittajia myymään osakkeita. Pienillä markkinoilla, kuten Suomessa, tällainen saattaisi onnistua, Angervuo arvelee.

Myy-suositusten suurta määrää voi Angervuon mukaan selittää myös se, että analyytikot eivät uskalla katsoa eteenpäin. Pitkän kurssilaskun jälkeen ei helposti uskalleta muuttaa näkemystä valoisammaksi, vaikka lupaavia merkkejä talouden käänteestä on nähtävissä.

– Ilman muuta on positiivista, että osakkeille annetaan myös myy-suosituksia. Toivon mukaan markkina on kehittymässä parempaan suuntaan ja analyysien myyntihenkisyys vähenee, Angervuo sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?