2002010272 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yhtiökokous kutsuu

27.3.2002 14:44

Kevät on vilkasta yhtiökokousaikaa niin pörssi- kuin taloyhtiöissäkin. Suurten pörssiyhtiöiden yhtiökokoukset ovat yleensä juhlallisempia tilaisuuksia kuin suurtenkaan taloyhtiöiden vastaavat kokoukset. Silti oman taloyhtiön päätöksillä on useimpien osakkaiden omaan talouteen suurempi vaikutus kuin yhdenkään pörssiyhtiön päätöksillä.

Taloyhtiön yhtiökokouksessa äänet jakautuvat usein tasaisemmin osakkaiden kesken kuin pörssiyhtiössä, joten omassa taloyhtiössä päätöksiin on helpompi vaikuttaa. Toinen merkittävä ero on luottamuselinten kuten hallituksen jäsenten valinnassa. Suurimmissa pörssiyhtiöissä hallituksen jäseniä haetaan erityisen nimitysvaliokunnan tai konsulttien voimin. Perin harva riviosakas pääsee mitenkään vaikuttamaan hallitusnimityksiin, saati ehdolle itse hallitukseen.

Taloyhtiön hallitus kootaan yleensä toisin. Hallituksen jäsenet ovat useimmiten taloyhtiön osakkaita ja samalla yleensä myös asukkaita. Riippuu pitkälti yhtiön koosta, osakkaiden määrästä ja heidän aktiivisuudestaan, kuinka moni ehtii vuosien varrella osallistumaan taloyhtiönsä hallitustyöskentelyyn. Moni ajattelee ehdokkuutta kauhulla ja mieluummin jättäisi päätöksenteon muiden huoleksi. Mutta luottamustehtävää ei välttämättä kannata pelkästään karsastaa, sillä kyse on kenties oman perheen suurimman omaisuuserän hoitamisesta.

Yhtiökokous hyväksyy päättyneen vuoden tilit ja toimet sekä vahvistaa alkaneen vuoden suurimmat hankkeet ja koko vuoden taloudesta ainakin tulopuolen. Vuosittaisten korjaus- ja huoltotöiden lisäksi yhtiökokouksen pitäisi katsoa, että taloyhtiön hallitus alkaa ajoissa valmistella putkiremonttien kaltaisten suurten urakoiden suunnittelua ja aloitusta.

Jos taloyhtiön kiinteistöt ovat esimerkiksi 40 vuotta vanhoja ja vesivahinkojen määrä on jo selvästi alkanut kasvaa, olisi korkea aika selvittää putkiremonttien tarvetta. Ellei minkäänlaisia aikeita korjaustoimista ole näkynyt, on oman edun nimissä ehkä viisainta osallistua yhtiökokoukseen ja käynnistää putkiremonttikeskustelu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?