200207123 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Inflaatiopelko painaa amerikkalaisosakkeita

26.3.2002 19:49

Yhdysvaltojen keskuspankin viime viikkoinen ilmoitus rahapolitiikan suuntauksen vaihtumisesta oli ikävä takaisku Yhdysvaltojen osakemarkkinoille. Ilmoitusta edeltäneinä viikkoina nousuun innostuneet keskeisimmät osakeindeksit ovat sen jälkeen sukeltaneet reilut kolme prosenttia ja palanneet maaliskuun alun tasoilleen. Obligaatiomarkkinat eivät kuitenkaan ole vahvistuneet, vaan viitelainojen tuotot ovat jääneet tasoille, joille maaliskuun alun vahvat talousluvut nostivat ne.

Useimmiten osakemarkkinoiden nousu vetää varoja pois obligaatioista ja nostaa niiden tuottoja. Vastaavasti kurssilasku painaa tuottoja alaspäin. Erityisen mielenkiintoista on osakekurssien lasku, vaikka perinteisen varovainen keskuspankkikin näkee talouden nousun olevan vahvistumassa, minkä pitäisi parantaa yritysten odotuksia.

Osakekurssien laskua ja obligaatiotuottojen säilymistä korkeahkoina selittää pelko inflaation kiihtymisestä talouden kasvaessa. USA:n kuluttajahintainflaatio on alimmillaan viiteen vuoteen, mutta energian ja elintarvikkeiden hintojen vaikutuksesta puhdistettu pohjahintainflaatio on verraten korkealla. Kuluttajahintainflaatiota on hillinnyt raakaöljyn hinnan helmikuussa päättynyt lasku. Hinta nousi helmikuussa ensi kertaa sitten viime syyskuun terrori-iskun.

Toinen inflaatiopainetta lisäävä tekijä on USA:n rahamäärän nopea kasvu. Talouden M2-rahamäärä kasvoi viime vuonna keskimäärin 8,5 ja laajempi M3 peräti 11,2 prosentin vuosivauhtia, kun kymmenen viime vuoden aikana kasvuvauhdit ovat olleet keskimäärin 4,5 ja 6,1 prosenttia vuodessa.

Rahamäärän kasvu on ylläpitänyt yksityistä kulutusta ja talouskasvua, mutta sen vaikutus Yhdysvaltojen teollisuuteen on jäänyt vähäiseksi. Teollisuuden tuotanto supistui yli vuoden ajan ennen kuin kääntyi tammikuussa kasvuun ja kohosi helmikuussa vuoden 1999 alun tasolle.

Vaikka pääosa Yhdysvaltojen kulutuksesta suuntautuukin palvelualoille, kielii teollisuustuotannon supistuminen elvytyksestä huolimatta tuotannon ja kulutuksen epäsuhdasta, joka ylläpitää Yhdysvaltojen kauppavajetta ja riippuvuutta tuontipääomasta. Jos kotimainen tuotanto ei täytä kysyntää, tuotteiden hinnat ja tuonti kohoavat.

Kun talouden näkymät viimein kohenevat ja öljyn hinta nousee, uhkaa syntyvien inflaatiopaineiden nostama korkotaso jäähdyttää talouden toipumista. Tämä painaa sekä yritysten tulosnäkymiä että niiden osakekursseja ja vähentää osakkeiden houkuttelevuutta sijoituskohteina. Elvytystoimien kasvattama liittovaltion budjettivaje taas vaatii entistä enemmän pääoman tuontia obligaatiosijoituksina ja pahentaa korkotason nousupaineita entisestään.

Yhdysvaltojen osakemarkkinat näyttävät suhtautuvan talouden kehitykseen huomattavasti ripeää kasvua ennustavia investointipankkeja varovaisemmin. Mikäli kulutus ei vedä teollisuutta investointitarvetta lisäävään kasvuvauhtiin, jää talouden kasvun pohja huteraksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?