2002010096 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Korkoelvytyksen loppuminen painaa amerikkalaisosakkeita

25.3.2002 9:47

Yhdysvaltojen keskuspankin viime viikkoinen ilmoitus rahapolitiikan suuntauksen muuttamisesta on jäähdyttänyt maan osakemarkkinoita tuntuvasti ja nostanut obligaatioiden tuottoja. Keskuspankin ilmoituksen jälkeen kahden vuoden viitelainan tuotto on noussut 3,5 prosentista 3,7 prosenttiin ja 10 vuoden 5,25 prosentista 5,4 prosenttiin. Keskeisimmät osakeindeksit ovat liukuneet alaspäin ja sahanneet hermostuneesti. Viime aikojen taloustilastot eivät ole osakkeita rohkaisseet vaikka teollisuuden tuotanto osoittautui ennakoitua selvästi voimakkaammaksi. Myös ennakoiva suhdanneindeksi vahvistui helmikuussa, mutta selvästi tammikuista vähemmän. Kun samaan aikaan Yhdysvaltojen tammikuun kauppavaje osoittautui ennakoitua suuremmaksi, valtion rahatilanne ennustettua heikommaksi, työttömien määrä ennakoitua suuremmaksi ja palkansaajien ansiotaso kääntyi laskuun voi päätellä, että osakesijoittajat katsovat talouden tilan olevan yhä hutera ja keskuspankin antaman vetoavun hiipumisen tietävän yrityksille suurempia vaikeuksia. Korkojen nousu yhdessä hidastuvan inflaation kanssa kasvattaa yritysten rahoituskustannuksia, ja ulkomaankaupan kasvava vaje merkitsee niiden kilpailukyvyn olevan yhä heikko. Budjettialijäämän kasvu nostaa korkoja ja vähentää valtion elvytysvaraa.

Osakemarkkinoilla amerikkalaisosakkeet heikkenivät perjantaina jonkin verran ja Aasia seurasi niitä tänään. Yhdysvaltojen teollisuusindeksit laskivat noin puoli prosenttia ja Nasdaq prosentin. Tokiossa Nikkei heikkeni 0,7 ja Topix 0,3 prosenttia. Hang Seng laski 0,4 prosenttia ja Kospi kokonaista kaksi. Korean markkinoita painoi uutinen Kiinan aloittamista tutkimuksista teräksen halpatuonnista: Kiina on korealaisteräksen suurin markkina, ja jo mahdollisuus tuontirajoituksista heikensi korealaisten terästuottajien näkymiä. Tokiota painoi pelko Yhdysvaltojen kulutuksen hidastumisesta korkotason nousun vuoksi. Oman lisänsä toi salkkujen siivoaminen: tänään oli viimeinen kaupankäyntipäivä jolloin tehdyt kaupat kirjautuvat kuluvan tilivuoden puolelle ja sijoittajat siivosivat salkkujaan. Japanin tilikausi päättyy ensi perjantaina.

Obligaatiomarkkinoilla Yhdysvaltojen viitelainojen tuotot jatkoivat nousuaan.

Valuuttamarkkinoilla dollari on vahvistunut perjantai-iltana jonkin verran ja nousi 132 jenistä 133 jeniin. Euro luisui 88 sentistä 87,6 senttiin. Euroa vastaan jeni on säilynyt vakaana 116,5 jenin paikkeilla.

Tänään on tilastomielessä välipäivä, suurimmat uutiset ovat Saksan maaliskuun inflaatiotiedot joiden ennakoidaan vahvistavan odotusta euroalueen inflaation hidastumisesta. Yhdysvalloissa julkaistaan asuntokaupasta tietoja. Markkinoiden kannalta näitä lukuja tärkeämpiä tietoja on luvassa huomenna, kun saadaan tieto Saksan teollisuuden odotuksista ja Yhdysvaltojen teollisuuden kestokulutushyödykkeiden tilauksista. Saksan odotusten ennakoidaan jatkaneen vahvistumistaan maaliskuussa ja Yhdysvaltojen tilauskannan kasvun hidastuneen helmikuussa. Tilauskanta ennakoi Yhdysvaltojen teollisuustuotannon ja investointien kehitystä kohtalaisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?