200202006 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lahden seudulle kätilöitiin yli tuhat uutta yritystä

Viisivuotinen projekti toi Päijät-Hämeeseen myös lisää osuuskuntia ja maaseutuyrittäjiä

20.3.2002 15:01

Lahden seudun yrittäjyyshanke on tuottanut yli tuhat yritystä viidessä vuodessa. Osuustoimintaprojekti synnytti viime vuonna neljä uutta osuuskuntaa. Maaseutu Yrittämään -hanke puolestaan sai aikaiseksi satakunta asiakaskontaktia, joista syntyi seitsemän uutta yritystä.

Osuustoimintaprojektin päätoimialoina ovat työvoimavuokraus, ohjelmatoiminta, rakennustoiminta ja luomu-tuotanto. Vuoden lopussa oli lisäksi kaksi osuuskuntahanketta vireillä. Lahden seudun yrityskeskuksen neuvontapalvelutiimin vetäjä Pekka Kääriäinen kertoo, että uusi laki teki hankkeesta ajankohtaisen.

– Luentoja tai esittelyjä osuustoiminnasta pidettiin yli 20:lle opiskelijaryhmälle ja työttömille työnhakijoille. Tilaisuuksiin osallistui lähes 350 henkilöä. Toimiviin osuuskuntiin kohdistuvia neuvontatapahtumia oli viime vuonna kolmisenkymmentä. Yritysneuvontaa pyritään antamaan asiakkaiden luona, Kääriäinen selvittää.

Maaseutu Yrittämään -hanke sai aikaiseksi satakunta asiakaskontaktia, joista syntyi seitsemän uutta yritystä. Hanke työllisti tai auttoi noin 20:ta henkilöä säilyttämään työpaikkansa.

– Neuvontaa annetaan yhdessä TE-keskuksen kanssa Lahden yrityspalvelupisteessä sekä Orimattilassa, Nastolassa ja Heinolassa. Uusia toimintojamme ovat verkossa toimiva liiketoimintapörssi, yritysten sukupolvenvaihdosten tukeminen sekä yrityskummitoiminnan koordinointi alueella, Kääriäinen lisää.

Työttömille tarkoitetun hankkeen tuloksena syntyi 140 uutta yritystä viime vuonna.

Uusia kummeja alueelle on saatu yhdeksän. Kummitoimeksiantoja on vuoden aikana välitetty neljä.

Liiketoimintapörssi käynnistyi viime kesänä. Se toimii yritysten osto- ja myynti-ilmoitusten palvelurekisterinä verkossa. Palvelu on ilmoittajille maksutonta.

– Liiketoimintapörssin käyttö on ollut varsin aktiivista. Kyselyitä sivuilla viikoittain keskimäärin 160 kappaletta ja kävijöitä noin 70. Toimeksiantoja on ollut 60. 17 yritystä vaihtoi viime vuonna omistajaa tai liiketoimintaa, Pekka Kääriäinen muistaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?