200208249 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nokia sukelsineljä prosenttia –Benefon ponkaisi

20.3.2002 19:31

Helsingissä Nokian osake päätti vajaan neljän prosentin alamäkeen vetäen Hex-yleisindeksin pakkaselle. Stora Enso ja UPM-Kymmene olivat eilen selvässä laskussa lähinnä osingon irtoamisen vuoksi. Kahden jakelusopimuksen julkistamisen myötä tällä viikolla kiivennyt Benefon ponkaisi yli 20 prosenttia.

Hex-yleisindeksi päätti 2,6 prosentin laskuun 8 107,99 pisteeseen ja portfolioindeksi 0,9 prosenttia pakkaselle. Vaihtoa kertyi noin 750 miljoonaa euroa. Päiväkaupankäynnin päättymisen aikoihin kurssit olivat laskussa New Yorkissa.

Nokian osake laski 3,9 prosenttia 24,00 euroon. Myös telelaitevalmistajat Ericsson, Siemens ja Alcatel olivat eilen alamäessä.

– Lasku on toimialakohtaista. Jatkuva pieni epävarmuus nakertaa – tunnelin päässä ei näy oikein valoa, eräs suomalaisvälittäjä sanoi viitaten muun muassa Deutsche Telekomin tiistaiseen ilmoitukseen investointien supistamisesta kymmenellä prosentilla tänä vuonna.

Toisen välittäjän mukaan Nokian kurssilaskussa näkyi ilmeisesti myös Dow Jones Newswires -palvelun välittämä uutinen, jonka mukaan Ericsson olisi arvioinut UBS Warburgin analyytikolle myyntinsä olevan ensimmäisellä vuosipuoliskolla "hyvin huonoa" ja että vuoden jälkipuoliskolle povattu elpyminen ei ole varmaa. Dow Jones Newswires viittaa uutisessaan UBS:n sisällä kiertäneeseen muistioon tapaamisesta Ericssonin edustajien kanssa. Ericsson kiisti tiedot.

Sonera kohosi 3,4 prosenttia 5,46 euroon. Välittäjän mukaan nousuun ei liittynyt yhtiökohtaisia syitä. Soneran osake sai ilmeisesti vetoapua hollantilaisen KPN:n ja France Telecomin selvästä kurssinoususta eilen.

Toimialoista suurin osa jäi pakkaselle. Metsäosakkeet painuivat 3,6 prosenttia lähinnä Stora Enson ja UPM-Kymmenen osingon irtoamisen vuoksi. Stora Enson R-osake valui 4,1 prosenttia 14,92 euroon ja UPM-Kymmene peruutti 3,6 prosenttia 40,40 euroon.

Matkapuhelinvalmistaja Benefon kipusi 23,2 prosenttia 3,40 euroon. Benefon ilmoitti aiemmin tällä viikolla tehneensä jakelusopimuksen Airo Wireless Median kanssa Pohjois-Amerikassa sekä Brightstarin kanssa telematiikkatuotteidensa jakelusta Latinalaisessa Amerikassa.

– Benefonin kurssikehitys on piensijoittajavetoista peliä, millä kurssia ajetaan ylös ja alas. Pienillä summilla voi tehdä hyviä voittoja tai menettää paljon. Tällä ei ole käytännössä mitään tekemistä analyysin kanssa, eräs analyytikko sanoi.

Hänen mukaansa jakelusopimusten julkistamista seurannut kurssinousu ei ole oikeassa suhteessa sopimusten merkitykseen ja yhtiön taloudelliseen tilaan.

Fedin arvellaan nostavan korkoa kesällä

Eurooppalaiset korot laskivat iltapäivällä muutaman korkopisteen USA:n keskuspankin Fedin jätettyä keskeisen ohjauskorkonsa ennalleen tiistaina.

Fed arvioi riskien heikomman kasvun ja inflaation välillä olevan nyt tasapainossa. Ohjauskoron nosto lykkääntynee kuitenkin kesään, eivätkä suomalaisasiantuntijat usko myöskään EKP:n nostavan omaa korkoaan lähiaikoina. USA:n asuntoaloitusten nousu helmikuussa taittoi korkojen laskua hieman.

– Korkomarkkinoilla on ollut melko rauhallista. Fedin korkopäätös vähensi selkeästi pikaisen koronnoston todennäköisyyttä, ja keskuspankin rahapolitiikka on nyt sidottu reaalitalouden kehitykseen. Fed on kuitenkin valmis nostamaan heti korkoja, jos alkuvuoden bkt tai muut luvut osoittautuvat ennakoitua positiivisemmiksi. Markkinat ovat hinnoitelleet aggressiivisesti jo yhteensä 1,75 prosenttiyksikön koronnostoja vuoden loppuun mennessä, OKO:n analyytikko Timo Mäkeläinen sanoi.

Valuuttamarkkinoilla reaktiot Fedin korkopäätökseen jäivät melko rauhallisiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?