20020329 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tanskalaisten kauppakeskus-konsepti levittäytyy maakuntakeskuksiin

Julkaistu: 19.3.2002 16:31

Suomen suurin Retail Park nousee Tampereelle ja jatkoa seuraa

Tanskalainen kauppakeskuksiin, toimistotiloihin ja hotelleihin erikoistunut TK Development on aloittanut Suomen suurimman Retail Park-liikekeskuksen rakentamisen Tampereen kupeessa Pirkkalassa.

Kiinteistölle on varattu rakennusoikeutta ohikulkutien varresta 26 400 neliötä, mikä nostaa sen ketjun suurimmaksi yksiköksi Suomessa.

Muut Retail Parkit sijaitsevat Espoossa, Lahdessa ja Vantaalla.

NCC Finlandin rakentaman ja neliöiltään Tampereen Koskikeskusta vastaavan kauppakeskittymän on määrä aueta ensi vuoden maaliskuussa. Jatkoa on luvassa vielä tämän vuoden aikana, sillä suunnitteluprojektit ovat jo vireillä Turussa, Oulussa, Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Kotkassa, Vaasassa ja Espoossa.

Myyntijohtaja Kimmo Kaattari on silti vielä vaitonainen marssijärjestyksestä.

– Jossakin päin Suomea kuokka heilahtaa vielä tämän vuoden aikana, hän lupaa.

Pirkanmaalla tähtäimessä oli pitkään Tampere. Aikataulujen alkaessa venyä veti naapurikunta Pirkkala lopulta pidemmän korren.

– Lähtökohta on löytää logistisesti mahdollisimman toimiva paikka ja Pirkkalan kunta tuli hyvin vastaan. Pienestä viivästyksestä oli toisaalta se hyöty, että urakkatarjoukset olivat kilpailukykyisempiä, kertoo Kaattari.

Pitkät vuokrasopimuksetmolempien etu

Pirkkalan Partolasta on kovaa kyytiä kasvamassa maakunnan massiivisin ostosparatiisi.

Vanhalla teollisuusalueella on jo nykyisellään Keskon Citymarket ja Seston Etujätti.

Saksalaisen Lidlin myymälä on puolestaan rakenteilla, mikä nostaa Partolan ostosneliöt ensi vuonna yhteensä 50 000:een.

Kööpenhaminan pörssissä noteerattu TK Development tähtää liiketiloissa mahdollisimman pitkiin vuokrasopimuksiin. Etu on Kaattarin mukaan molemminpuolinen.

– Vuokrataso jää pidemmässä sopimuksessa alemmaksi. Se taas antaa vuokralaiselle mahdollisuuden isompiin volyymeihin ja halvempiin myyntihintoihin, mikä on koko Retail Parkin idea, selvittää myyntijohtaja Kaattari.

Pirkkalasta ovat tilaa vuokranneet muun muassa Seppälä, Lindex, KappAhl, Hennes & Mauritz sekä Stemma ja Jysk. Osa yrityksistä on kumppaneina myös muissa Retail Parkeissa. Pirkkalan projekti on kuitenkin ensimmäinen, jossa isojen liikkeiden rinnalle on kelpuutettu myös pienempiä kauppakeskusmyymälöitä.

Liikekeskuksen rakentaminen nielee noin 40 miljoonaa euroa. TK Development teki viime vuonna noin 400 miljoonan euron liikevaihdon.

Yhtiöllä on vuosittain rakenteilla yli 150 kohdetta eri puolilla Eurooppaa.

Tuoreimmat osastosta