200201349 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomen talous kääntyy nousuun pian Yhdysvaltojen jälkeen

Julkaistu: 19.3.2002 20:29

Kuluttajavetoisen kasvun on jatkuttava USA:ssa, kunnes investoinnit käynnistyvät

Yhdysvaltojen talouden nopea kääntyminen nousuun tietää hyvää Suomelle, sillä Suomen talous seuraa Euroopan maista ensimmäisenä Yhdysvaltojen suhdannekäännettä.

– Olemme suhdanteita ennakoiva maa ja hyvin sidoksissa maailmantalouden kehitykseen, joka taas on sidoksissa Yhdysvaltoihin. Viive meidän ja Yhdysvaltojen kesken on hyvin vähäinen, sanoo osastopäällikkö Pekka Tsupari Teollisuuden ja työnantajien keskusliitosta (TT).

Myös Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan ennustepäällikkö Pasi Sorjonen uskoo Yhdysvaltojen nousun siirtyvän Suomeen varsin nopeasti. Jo nyt elektroniikkateollisuus puhuu siitä, että loppuvuosi on hyvä.

– On syytä uskoa, että tuotanto kasvaa vuoden jälkipuoliskolla useimmilla toimialoilla.

TT:n Tsuparin mukaan talouskasvu alkaa Yhdysvalloissa perusteollisuudesta puhuttaessa metsäsektorilta. Suomessakin nousuun lähtevät ensimmäisinä metsä- ja metalliteollisuus.

Evli Pankin osakestrategin Janne Sarvikiven mielestä metsä- ja metalliteollisuus ovat jo käyneet Suomessa suhdannepohjalla. Hänestä myös matkapuhelinmyynnissä on merkkejä siitä, että pohja on nähty.

– Kännykkämyynti on varsin kuluttajavetoista. Verkkopuolen elpymiseen menee huomattavasti kauemmin.

Kotien ja yritystenvelkaantuminen on riski

Kaupan myyntiluvut ovat olleet Yhdysvalloissa vahvoja, ja erityisesti autokauppa on käynyt edullisten lainapakettien vauhdittamana. Lisäksi julkinen valta on elvyttänyt taloutta vahvasti muun muassa puolustusmenoja nostamalla. Tästä on päässyt hyötymään moni teollisuudenala. Tsupari muistuttaa, että vielä on aikaista sanoa, ovatko muutokset pysyviä.

Sorjonen huomauttaa myös, että Yhdysvaltojen nousussa on vielä riskejä, sillä sekä kotitalous- että yrityssektori ovat velkaantuneita. Niiden rahoitusalijäämän pieneneminen on jäänyt odotettua vähäisemmäksi.

– Kun USA:ssa kasvu on nyt lähtenyt kenties odotettua nopeammin liikkeelle, se tarkoittaa, että rahoitusalijäämien täytyy korjautua joskus muulloin. Korjaukseen on kaksi vaihtoehtoa, kertarutina tai jatkuva kitinä.

Kertarutinalla Sorjonen tarkoittaa, että edessä voi olla uusi nopea talouskasvun hidastuminen, jos kotitaloudet painavat jarrua. Tähän voisi johtaa esimerkiksi korkojen nopea nousu.

Jatkuvaa kitinää on, että kulutuksen kasvu jää pidemmäksi aikaa hiljaisemmaksi kuin se olisi, jos kuluttajien ei tarvitsisi käyttää rahaa lainojenhoitomenoihin.

Kuluttajien vetoapuatarvitaan vielä kauan

Pitkälti samaa mieltä on Pekka Tsupari. Hän toteaa, etteivät Yhdysvaltojen rakennevajeet ole sulaneet, vaikka taantuma yleensä korjaa ne.

– Viime vuosi oli hidastuvan kasvun, maltillistuvan inflaation ja alenevien korkojen aikaa. Mielestäni kehitys voi tänä vuonna olla päinvastainen, mikä voi tuoda yllätyksiä kotitalouksien käyttäytymiseen.

Tsupari painottaa voimakkaasti, että teollisuuden investointien käynnistyminen on oleellinen osa elpymistä.

– Niin kauan kuin sitä ei ole näköpiirissä, en usko pysyvämpään ja vahvempaan elpymiseen. Kapasiteettia on heikosti käytössä niin Suomessa, Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Välitön investointitarve ei ole kova tänä vuonna.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että kuluttajavetoisen kasvun pitäisi Yhdysvalloissa jatkaa talouden pönkittämistä, kunnes investoinnit käynnistyvät.

Tuoreimmat osastosta