200203670 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kännykkäviihdeyhtiö Riot-E hakeutui konkurssiin

Taru sormusten herrasta -tuotteet eivät riittäneet rahoittajille

19.3.2002 20:19

Kännykkäpelejä tuottanut Riot Entartainment hakeutui eilen konkurssiin. Sijoittajia ei kolmannella rahoituskierroksella enää löytynyt, joten Riot-E jätti Helsingin käräjäoikeudelle konkurssihakemuksen.

– Aloitimme rahoituskierroksen kesällä, kun näytti siltä, että tekniikkamme on puoli vuotta myöhässä. Haimme kahdeksaa miljoonaa euroa. Riskisijoittajat näyttävät kuitenkin näinä päivinä välttelevän riskiä niin visusti, ettei rahaa löytynyt, sanoo Riot-E:n talous- ja hallintojohtaja Henri Korpi.

– Ohjelmistojemme kytkeminen asiakasoperaattorien järjestelmiin vei kauemmin kuin uskoimme, mutta kassavirta ja asiakaskunta kasvoivat voimakkaasti. Viimeisellä vuosineljänneksellä teimme jo suomalaisittain merkittävää liikevaihtoa. Karsimme tänä vuonna myös kuluja, vähensimme muun muassa henkilökunnan määrän 75:stä 49:ään.

Riot-E:n asiakkaina oli 26 operaattoria Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Yhtiö on myynyt niille lähinnä Taru sormusten herrasta -tuotteita, esimerkiksi logoja ja pelejä.

– Olen saanut useita yhteydenottoja tuotteista kiinnostuneilta tahoilta, joten konkurssipesä saanee ne kaupaksi, arvioi Korpi.

Helmikuussa 2000 perustettu Riot-E ehti kerätä sijoittajilta 21 miljoonan euron pääoman. Pelkän liiketoimintasuunnitelman omistanut yhtiö vakuutti japanilaisen Softbankin ja mediamoguli Rupert Murdochin News Corp -yhtiön omistaman riskisijoitusyhtiön sekä Nokia Venturesin, jotka sijoittivat yhtiöön noin neljä miljoonaa euroa.

Syksyllä 2000 järjestetyn toisen kierroksen päärahoittaja oli amerikkalainen riskirahoitusyhtiö Carlyle Group, joka on yksi maailman suurimmista yksityisistä pääomasijoitusyhtiöistä. Pienemmillä siivuilla mukana olivat entisten tukijoiden lisäksi CDB Web Tech, Stratos Ventures ja Lago Ventures. Rahaa kertyi 17 miljoonaa euroa, mikä on yksi suurimmista suomalaisyritysten koskaan ulkomaisilta riskisijoittajilta saamista summista.

Mobiiliviihteen kenttä on tänä vuonna ollut myllerryksessä. Tammikuussa Suomeen syntyi maailman suurin mobiiliviihteen tuottaja, kun Codeonline ja Springtoys pistivät hynttyynsä yhteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?