20020560 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Arkipäivän elektroniikka tuo kasvua mikropiirivalmistajalle

Julkaistu: 18.3.2002 15:37

Fincitec kasvoi it-alan taantumassakin

Kemiläinen mikroelektroniikkayritys Fincitec Oy on kasvanut 16 vuodessa yhdeksi Euroopan merkittävimmistä asiakaskohtaisten, niin sanottujen ASIC-mikropiiriensuunnittelijaksi. Tuotekehityspäällikkö Turo Piila perustelee kasvukäyrää kylmin numeroin.

– Fincitecin liikevaihto kasvoi viime vuonna 60 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Samaan aikaan puolijohdealalla liikevaihdot putosivat keskimäärin 30 prosenttia.

Piilan mukaan Fincitecin menestys perustuu oikein valittuun liiketoimintastrategiaan.

– Me satsaamme kokonaistoimituksiin eli suunnittelemme, testaamme ja toimitamme asiakkaalle valmiit mikropiirit. Toimintatapa on asiakkaan kannalta yksinkertainen ja riskitön. Meille syntyy samalla intressi valvoa suunnittelemiemme piirien valmistusta, vaikka sitä ei tehdäkään omana työnä vaan alihankintana.

Vuonna 1986 perustettu yritys tähtää lähivuosina 25–30 prosentin vuotuiseen kasvuun.

–Haemme aktiivisesti pitkäkestoisia avainasiakassuhteita. Tällöin kaltaisemme alihankkija pystyy toimimaan pitkäjänteisesti, kun jokaista kauppaa ei tarvitsee etsiä markkinoilta erikseen, Piila painottaa.

Fincitecin merkittävin asiakas on sykemittareiden kansainvälinen markkinajohtaja Polar Electro, josta on vuosien saatossa tullut myös Fincitecin merkittävä omistaja. Kempeleläisyrityksen siivu liikevaihdosta on nykyään noin puolet.

Vienti tärkeässä

roolissa

Aivan tuore ja Piilan mukaan myös lupaava aluevaltaus on sveitsiläinen kuulolaitteiden valmistaja Phonak, jonka uudentyyppisiin korvakäytävän sisäisten kuulolaitteiden mikropiirit tulevat jatkossa Kemistä.

Muita tärkeitä asiakkaita ovat muun muassa Nokia, elektronisilla bussilipuilla maailmanmaineeseen noussut oululainen Buscom, kansainvälinen atomitutkimusyksikkö CERN ja puolijohdealan piilaakson pioneereihin kuuluva Fairchild.

Viennin osuus tuotannosta on merkittävä. Sen tarkkaa osuutta on Piilan mukaan vaikea laskea, koska esimerkiksi Polar Electro valmistaa suuren osan tuotteistaan ulkomailla.

Fincitecin tulevaisuus näyttää turvatulta, sillä mikropiirisovellusten käyttöalue kasvaa koko ajan.

– Mikropiirejähän löytyy nykyään arkisistakin käyttöhyödykkeistä kuten avaimista, hammasharjoista, pesukoneista, pölynimureista autoista nyt puhumattakaan. Ja onhan markkinoilla esitelty jo ensimmäiset älyvaatteetkin, Piila huomauttaa.

Mikropiirien kysynnän kasvu perustuu Piilan mukaan neljään seikkaan. Tuotteilta vaaditaan yhä enemmän älyä, pientä kokoa, turvallisuutta ja pientä energiankulutusta. Näitä kaikkia mikropiiriteknologia voi tarjota.

Liiketoiminnassaan Fincitec aikoo säilyttää valitsemansa linjan.

– Hinnoittelemme jatkossakin erikseen suunnittelun, mikropiirien valmistuksen ja laadunvalvonnan. Näin asiakas saa mitä haluaa, ja me emme ole riippuvaisia tuotantosarjojen koosta. Voimme toimittaa piirejä kannattavasti kymmenistä tuhansista aina miljooniin saakka, Piila korostaa.

Sivutoimipisteet

Oulussa ja Tallinnassa

Fincitecin toiminta on nykyään varsin kansainvälistä. Piirituotannon pääpaikka on Kemissä ja sivutoimisteet Oulussa ja Tallinnassa., joissa tehdään pääosa suunnittelusta.

– Tallinnaan menimme sen takia, että sieltä löytyi ammattitaitoisia suunnittelijoita. Suomessa heistä on pulaa, Piila kertoo.

Sijainti Kemin teknologiakylässä Digipoliksessa, jossa toimii muun muassa Oulun ja Lapin yliopistojen yhteinen koulutus- ja tutkimusyksikkö sekä osia Kemi-Tornion ammattikorkeakoulusta, tuo mukanaan etuja esimerkiksi henkilöstön rekrytoinnissa ja testauslaitteissa.

Pääosa suunitelluista mikropiireistä valmistetaan Keski-Euroopassa tai Aasiassa. Valmiit piikiekot testataan Kemissä. Lopputuotteet, valmiit mikropiirit, kapseloidaan joko Suomessa tai ulkomailla, ja toimitetaan loppuasiakkaille.

– Saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta ei se sitä ole. Keskikokoiseen pahvilaatikkoon mahtuu jo muutaman miljoonan markan tilaus, Piila naurahtaa.

Fincitec Oy

– Perustettu Kemissä vuonna 1986

– Pääomistajat: Start Fund of Kera (40 prosenttia), Polar Electro (20 prosenttia) ja yrityksessä työskentelevät henkilöomistajat

– Liikevaihto vuonna 2001 noin 9,5 miljoonaa euroa

– Nettotulos noin 665 000 euroa

– Vakituinen henkilöstö 60 (Kemi ja Oulu 25, loput Tallinnassa)

Tuoreimmat osastosta