200209619 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Riskitöntä hetkeäosakekauppoihinon vaikea löytää

Julkaistu: 15.3.2002 20:29

Rahoituksen asiantuntijat ovat samaa mieltä siitä, että yhtiön hallituksen ja johdon jäsenten on lähes mahdotonta riskittömästi ostaa ja myydä yhtiön osakkeita.

– Aika harvoin pystyy ostamaan tai myymään riskeeraamatta mainettaan, vaikka ostaisi silloin, kun tulosjulkistuksen jälkeinen kahden viikon aikaikkuna on auki ja mitään sisäpiiriprojektia ei ole meneillä, toteaa rahoituksen professori Eva Liljeblom Svenska Handelshögskolanista.

– Jälkeenpäin voi kuitenkin tulla ilmi jokin sisäpiirihanke ja hallituksen jäsenen voi olla vaikea todistaa, että ei tiennyt hankkeesta jo ostohetkellä.

Julkinen antiostoajaksi

Helsingin kauppakorkeakoulun rahoituksen professorin Jarmo Leppiniemen mukaan hallituksen jäsenten on vaikea välttää tärkeitä tietoja.

– Jos hallitus on tehtäviensä tasalla, miltei aina on menossa suunnitelma, jonka tarkoitus on vaikuttaa positiivisesti yrityksen arvoon. Hallitus, jolla ei ole tällaisia suunnitelmia, ei ole tehtäviensä tasalla, sanoo Leppiniemi.

Leppiniemi totesi Taloussanomissa torstaina, että melko riskitön tapa ostamiseen on julkinen osakeanti.

Liljeblom ja rahoituksen professori Timo Rothovius Vaasan yliopistosta ovat samoilla linjoilla.

Rothovius muistuttaa kuitenkin, ettei osakeantikaan ole täysin pomminvarma keino välttyä epäilyiltä sisäpiiritiedon väärinkäytöstä.

Turvallinen keino yhtiön osakkeiden hankintaan olisi Liljeblomin mukaan esimerkiksi se, että yhtiö maksaisi hallituksen jäsenten kokouspalkkiot osakkeina. Osakkeisiin liittyisi lisäksi tietyn ajan kestävä myyntikielto eli lock-up.

– Tämä olisi selkeä tapa, jos haluaa mahdollistaa sen, että hallituksella ja johdolla on yhtiön osakkeita.

Rothovius haluaa kannustaa yhtiöitä ilmoittamaan johdon ja hallituksen isommat kaupat etukäteen pörssitiedotteella. Tämä ei tietenkään sinänsä suojaisi sisäpiiriepäilyiltä.

Rothoviuksen mukaan yrityksen on mahdoton tietää, milloin hankkeet on kirjattava hankerekistereihin, jos valvova viranomainenkaan ei sitä pysty sanomaan.

– Ratan rooli on aika omituinen, Rothovius toteaa.

Tuoreimmat osastosta