200206150 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Fischler varoittaa maatalouden nousevanuuden WTO-kierroksen koetinkiveksi

Julkaistu: 13.3.2002 17:31

EU:n maatalouskomissaarin mielestä Yhdysvaltain asenne ja maataloustuet vaikeuttavat prosessia

Euroopan unionin maatalouskomissaari Franz Fischler pitää Maailman kauppajärjestön uuden kierroksen neuvotteluaikataulua varsin tiukkana ja kunnianhimoisena.

– Kireät maatalousneuvottelut alkavat nyt, kun Dohan ministerikokouksen päätöksiä aletaan toteuttaa. Seuraavat 12 kuukautta ovat äärimmäisen tiivistä neuvotteluaikaa, Fischler sanoi Genevessä.

Kierroksen neuvottelusäännöistä yritetään päästä sopimukseen vuoden kuluessa. Neuvottelutarjouksien jättöaikaa on varattu todennäköisesti ensi vuoden lopussa Meksikossa järjestettävään ministerikokoukseen saakka. Vuoden 2004 lopussa pitäisi kehityskierrokseksi nimetyn neuvottelurupeaman tulosten olla selvillä.

– Suuria kompromisseja vaaditaan kaikilta, jos menestystä halutaan, Fischler painotti.

Yhdysvallat päättääsuuresta tukipaketista

Fischler arvosteli heti Yhdysvaltojen asennetta maatalousneuvotteluissa, minkä hän sanoo vaikeuttavan prosessia. Maatalouskomissaari painotti USA:n kongressin päättävän tässä kuussa noin 70 miljardin dollarin tuesta maataloudelle.

– Tämä on askel takaisinpäin ja ristiriidassa sen kanssa, mitä amerikkalaiset vaativat Genevessä. Kahden vuoden alustavien keskustelujen jälkeen neuvotteluasemat ovat nyt selvät. EU on vapauttanut maatalouspolitiikkaansa ja pystyy siksi odottamaan samaa muilta.

Fischler sanoi EU:n leikkaavan edelleen vientitukiaan ja kotimaista maataloustukea, jos muut seuraavat.

– EU on valmis vain - sanoisinko nyt - merkittävään vientituen alentamiseen, Fischler muotoilee.

USA on vaatinut vientituen poistamista kokonaan.

EU valmis vapauttamaantuontia kehitysmaista

EU odottaa, että muidenkin maiden maanviljelijät työskentelevät samanlaisten ruuan turvallisuus- ja ympäristösääntöjen alaisina kuin EU:ssa.

Unioni suojaa maantieteellisiä tuotenimiä maataloustuotteissa kuten Parman kinkkua, Roquefortin juustoa tai eri viinejä.

– Vapautamme kehitysmaista tulevaa maataloustuontia vielä lisää, jos muutkin niin tekevät.

Fischler muistuttaa EU:n tuovan kehitysmaista maataloustuotteita enemmän kuin Yhdysvallat, Australia, Uusi-Seelanti, Japani ja Kanada yhteensä.

Tuoreimmat osastosta