Neljänneksi suurin ohjelmistotalo muutospaineissa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Computer Associates: Suuri tuntematon

Julkaistu: 13.3.2002 12:05

Maailman neljänneksi suurin ohjelmistotalo Computer Associates Inc. on jäänyt suurelle yleisölle tuntemattomaksi yritykseksi. Eräänä syynä on varmaankin se, että CA on keskittynyt b-to-b -ohjelmistojen tarjontaan, joten tavallinen tossunkuluttaja ei välttämättä tiedä firman tuotteisiin törmänneensäkään.

Computer Associates on tällä hetkellä suurten muutosten kourissa. Muutama vuosi sitten yrityksen perustaja Charles B. Wang siirtyi hallituksen puheenjohtajaksi ja pääjohtajan paikalle astui Sanjay Kumar.

Kumarin aloitus uudessa työssä sattui taktisesti huonoon aikaan. Viime vuosi oli hankala kaikille softabusineksessa operoineille, niin myös CA:lle.

CA:n asiakkaita ovat tyypillisesti suomalaisittain mitattuna erittäin suuret yritykset ja suuret yritykset. Amerikkalaisittain luokitus menee linjalla suuryritykset ja pk-sektori.

Julkisuus uusiksi

Viime vuoden marraskuussa yritys pisti brandinsa uusiksi lanseeraamalla uuden tuotemerkin ja jaottelemalla tuotteensa selkeämmin. Tavoitteena oli tehdä sekä nykyisille että tuleville asiakkaille helpommaksi ymmärtää mitä CA oikeastaan tekee.

CA:n ongelmana on ollut nimenomaan tavoittaa epätekniset ihmiset, kuten yritysten pääjohtajat tai vaikkapa investorit, jotka osallistuvat nykyään aiempaa enemmän yritysten teknologiainvestointien päätöksentekoon.

Yrityksen tuotesortimentissa komeilee 1 244 erillistä ohjelmistotuotetta, jotka uuden systeemin mukaan jaotellaan nyt kuuteen luokkaan.

Unicenterin alle on ryhmitetty kaikki yritysjohtamiseen liittyvät ohjelmistot ja eTrustiin tietoturva. Tallennusohjelmistot puolestaan löytyvät BrightStorin alta ja AllFusion pitää sisällään sovellusten elinkierron managementin. Tiedonhallinta ja sovelluskehitys on sujutettu Advantage-ryhmään ja portaali- ja businessosaaminen CleverPathiin.

Sopimusajat lyhyemmiksi

Toinen suuri muutos on liittynyt yrityksen tekemiin yhteistyösopimuksiin. Kun aiemmin sopimukset olivat pitkiä, viisi tai jopa kymmenvuotisia, asiakkaat marmattivat sitoutumisen pituudesta sekä palvelun heikkoudesta.

Kumar pisti koko sopimuspaletin uusiksi ja tällä hetkellä sopimukset ovat pisimmillään tyypillisesti kolmevuotisia. Tavoitteen mukaan pyrkimys on 1-3 vuoden sopimuksiin. Tällä pyritään helpottamaan asiakkaiden sitoutumispaineita ja tehostamaan palvelua.

Mikään ei kuitenkaan estä asiakasta ostamasta CA:n ohjelmistoja käyttöönsä vaikkapa kuukaudeksi.

Tilinpito pro forma pro rataan

Kolmas suuri muutos on ollut yrityksen siirtyminen lokakuusta 2000 lähtien pro forma pro rata -tuloksen ilmoituskäytäntöön. Sen mukaan CA jakaa sopimuksen arvon sopimuksen keston mukaan tilineljänneksittäin.

Tämä ei ole ilahduttanut kaikkia investoreita. Tilinpidon muutos kuitenkin antaa paremmat mahdollisuudet vuosineljännesten keskinäiseen vertailuun.

Myös liittovaltion viranomaiset ovat olleet kiinnostuneita yrityksen tilinpidon perusteista. Kyse on Enron-sotkun jälkimainingeista, jonka mukana monia muitakin amerikkalaisia yrityksiä on epäilty kasvulukujen kaunistelusta. CA:n kohdalla tarkastellaan onko yritys ilmoittanut ylläpito-, huolto- ja muut palvelut periaatteensa mukaisesti.

Tieto viranomaisten kiinnostuksesta CA:n tilinpitoa kohtaan on laskenut myös yrityksen pörssikursseja viime viikkoina rankasti.

Liikevaihto laskussa vai nousussa?

Yrityksen tilivuodesta 2002 on tällä hetkellä menossa viimeinen neljännes, joka päättyy 31. maaliskuuta.

Tilivuosi 2001 oli rankka myös CA:lle. Viime vuoden maaliskuussa päättynyt tilivuosi oli jo tappiollinen. Perinteisen tilikäytännön mukaan koko tilivuoden liikevaihto vuonna 2001 oli noin 4,2 miljardia dollaria ja toiminta tuotti nettotappiota 591 miljoonaa dollaria. Vuoden 2000 tilinpito osoitti 696 miljoonan dollarin nettovoittoa 6,1 miljardin dollarin liikevaihdolla.

Pro forma -lukujen mukaan liikevaihto 2001 oli 5,5 miljardia verrattuna tilivuoden 2000 5,5 miljardiin. Nettotulos pulestaan oli 2001 951 miljoonaa verrattuna vuoden 2000 787 miljoonaan dollariin.

Tähän mennessä tilivuoden 2002 liikevaihto kolmen ensimmäisen vartin aikana on ollut yhteensä 2,19 miljardia dollaria verrattuna edellisen jakson 3,5 miljardiin dollariin.

Nettotappio kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana oli 864 miljoonaa dollaria, kun vertailuluku oli 181 miljoonaa dollaria.

Viimeisen neljänneksen lukemat olivat kuitenkin merkittävästi edeltänyttä neljännestä paremmat. Liikevaihto kasvoi ja tappio pieneni neljään senttiin osaketta kohti. Tulos ylitti analyytikkoarviot, mikä lupaa hyvää jatkolle.

Pro forma pro rata -laskutavan mukaan yrityksen toiminta oli voitollista.

Langaton ja Linux, tietoturva ja tallennus vahvuuksia

CA:n ohjelmistotuotteet toimivat monissa eri käyttöjärjestelmissä ja uusin aluevaltaus on ollut sitoutuminen Linux-pohjaisten tuotteiden kehittämiseen. Kysyntä on lähtenyt nimenomaan yritysten toiveista. Kumarin mukaan sadan suurimman asiakkaan joukosta jo miltei puolet on kiinnostunut Linux-yhteensopivista tuotteista.

Toinen merkittävä aluevaltaus CA:lle ovat langattomaan tiedonsiirtoon liittyvät ohjelmistot.

CA on myös maailman toiseksi suurin internet-tietoturvan tarjoaja ja suurimpia tallennusalan yrityksiä; molemmat ovat aloja, joissa kysyntä on ollut vakaassa kasvussa varsinkin viime syyskuun 11. päivän tapahtumien jälkeen.

[]Digitoday tuottaa Computer Associatesin kanssa vuosittaiseen CAWorld-seminaari- ja messutapahtumaan liittyvän artikkelisarjan, jossa esimerkiksi haastatteluin ja esimerkkitapauksin käsitellään tapahtumassa ja sen ympärillä ilmeneviä ajankohtaisia asioita.

Tuoreimmat osastosta