200206369 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yksityistettävälle Suomen Autokatsastukselle ei ole ostajaehdokkaita

Julkaistu: 12.3.2002 18:55

Talouspoliittinen ministerivaliokunta puolsi tiistaina myyntivaltuuksia

Valtion kokonaan omistama Suomen Autokatsastus Oy aiotaan yksityistää. Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta puolsi tiistaina myyntivaltuuden hakemista eduskunnalta. Talouspoliittisen ministerivaliokunnan mukaan valtio voisi luopua kokonaan Suomen Autokatsastuksen osakkeista.

Myyntivaltuutusta esittänyt liikenne- ja viestintäministeriö katsoo, että katsastustoiminnan avaaminen kilpailulle vuoden 1994 alusta on synnyttänyt toimivat markkinat autokatsastuksessa. Valtion omistukselle ei ole ministeriön mukaan enää strategisia perusteita.

Luopumisvaltuuden avulla valtio-omistaja voisi entistä paremmin kehittää yhtiötä ja hyödyntää markkinoiden tarjoamat tilaisuudet. Eduskunnalle esitys annettaneen jo tällä viikolla.

Liikenne- ja viestintäministeriön neuvotteleva virkamies Leena Kostiander tähdentää, että kyseessä on tällä erää pelkkä myyntivaltuuden hakeminen.

Esitys ei pidä sisällään mitään konkreettisia suunnitelmia mahdollisesta myynnistä tai sen ajankohdasta. Mahdollisista ostajistakaan ei ole vielä mitään tietoa.

Valtionyhtiöiden myynnit ovat viime aikoina olleet eduskunnassa vastatuulessa Kemiran ja Altian tapauksissa. Kostiander pitää kuitenkin ministeriön perusteluita täysien myyntivaltuuksien antamiseen hyvinä.

– Valtiolla ei ole strategisia perusteita pitää sadan prosentin omistusosuutta yhtiössä, Kostiander toteaa.

Hän arvelee, ettei koko myyntivaltuutta käytetä välttämättä kerralla, vaan asiassa edetään asteittain.

Suomen Autokatsastustähtää kasvuun

Suomen Autokatsastus on toiminut valtion omistamana osakeyhtiönä vuoden 1996 alusta. Yhtiöllä on 151 katsastusasemaa ja 66 prosentin markkinaosuus vuosikatsastuksista. Yhtiön toimitusjohtajan Lasse Korpin mielestä valtion omistuksen vähentäminen olisi myönteinen asia yhtiölle.

– Tämä on looginen jatko tapahtuneelle kehitykselle. Olemme toimineet yhtiönä jo seitsemän vuotta. Valtion omistuksen vähentäminen on ihan luontevaa ja periaatteellinen kysymyskin, Korppi viittaa valtion rooliin autokatsastuksen valvovana viranomaisena ja lainsäätäjänä.

– Ei ole mitään tarvetta, että valtio operoisi myös toimijana autokatsastuksessa, Korppi toteaa.

Korpin mukaan uudet omistajat voisivat lisäksi tuoda uutta virtaa yhtiön kehitykseen. Vaikka Suomen Autokatsastus on parantanut imagoaan yksityisten kuluttajien silmissä, voisi valtio-omistuksen vähentäminen parantaa imagoa entisestään.

Yhtiö on viime vuosina lisännyt palvelutarjontaansa Suomessa. Katsastuksien ja päästömittauksien lisäksi palveluihin kuuluvat kuntotarkastukset, turvamerkinnät ja -urat, autovakuutuspalvelut ja rekisteröinnit sekä kuljettajatutkinnot.

Kilpailu kotimaassa on kovaa, ja yhtiön markkinaosuus saattaa edelleen vähetä. Suomen Autokatsastus hakeekin kasvua ulkomailta.

– Latviassa olemme olleet osakkuusyrityksen kautta vuodesta 1997, ja Puolaan perustettiin tytäryhtiö viime vuonna. Lähialueiden markkinoita katsotaan aktiivisesti. Lisäksi meitä kiinnostavat eri puolilla maailmaa tapahtuvat liikenneturvallisuusprojektit, sanoo Korppi.

Viime vuoden alustavien tietojen mukaan Suomen Autokatsastuksen liikevaihto oli noin 57 miljoonaa euroa ja liikevoitto viisi miljoonaa euroa.

Tuoreimmat osastosta