20020905 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Veroylijäämä supistuu osinkojen avulla

Julkaistu: 7.3.2002 19:55

Yritykset maksavat verotettavasta tulostaan 29 prosenttia tuloveroa. Koko tämä summa jää toistaiseksi valtion haltuun veroylijäämäksi, mikäli yritykset eivät maksa lainkaan osinkoja. Niiden maksaminen pienentää ylijäämiä.

Yritykset pystyvät purkamaan veroylijäämiä vain maksamalla osinkoja. Ylijäämien purkaminen onnistuu yhtiöveron hyvitysjärjestelmän avulla. Se varmistaa, että yhtiö maksaa jakamistaan osingoista tuloveron vain kertaalleen.

Veroylijäämä syntyy kunakin vuonna, jos yhtiöllä on verotettavaa tuloa, mutta se ei jaa sitä osingoiksi. Jos yhtiö jakaa seuraavina vuosina osinkoja, sillä on mahdollisuus vähentää aiempina vuosina syntyneestä veroylijäämästään osinkoveron suuruinen summa.

Summan vähentäminen veroylijäämästä onnistuu kokonaan vain, jos yritys ei maksa lainkaan tuloveroa sinä vuonna, kun se jakaa osinkoja. Näin käy esimerkiksi, jos tulos on tappiolla.

Mikäli osingonjakovuodelta maksettu tulovero on yhtä suuri tai suurempi kuin osinkovero, niin yritys ei saa kyseisenä vuonna takaisin aikaisempien vuosien veroylijäämiä lainkaan.

Tuoreimmat osastosta