Liittovaltio puolustamassa Microsoftia!

Sivullisen silmin näyttää oudolta, että Liittovaltion syyttäjänviraston tuomari on ajamassa Microsoftin etuja nyt päättymäisillään olemassa sovitteluoikeudenkäynnissä. Mutta kun muistaa Microsoftin ja Bill Gatesin vaalituen nykyiselle presidentti George Bushille, ei se äkkiseltään olekaan niin kummallista.

Microsoftin aiempi vihollinen syytäjänvirasto puhuu nyt siis Microsoft-sovittelun puolesta. Asiaan liittyy se, että Bushin valtaantulon myötä juttua aiemmin hoitanut tuomari vaihdettiin.

Liittovaltion oikeusviraston juristi Philip Beck antoi isällisen neuvon Microsoft-oikeudenkäyntiä hoitavalle tuomari Colleen Kollar-Kotellylle siitä, että oikeusjutun Microsoftia vastaan pitäisi antaa raueta ja sovitteluratkaisun pitäisi riittää tyydyttämään kaikkien osapuolten, myös yhdeksän tuomioon tyyymättömän osavaltion mielet. Beckin mielestä sovitteluratkaisun ehdot ylittävät sen, mitä pitemmillä neuvotteluilla olisi voitu saada aikaan, kertoo Reuters. Ymmärrys epäilyssä

Kollar-Kotelly ei ole kertonut aikooko hän hyväksyä, hylätä vai muuttaa tehtyä sopimusta, mutta on kyseenalaistanut joitakin sen piirteitä. Hän ilmaisi huolensa siitä, oliko sovitteluratkaisun joidenkin ohjelmistotyyppien määrittely liian kapea-alainen ja olivatko sopimusosapuolet tulkinneet oikein eri oikeusasteiden päätöksiä siitä, että Microsoft oli lainvastaisesti hyödyntänyt monopoliasemaansa.

Marraskuussa saavutetun sovitteluratkaisun mukaan tietokonevalmistajilla olisi suurempi vapaus liittää laitteittensa mukaan kilpailijoiden ohjelmistoja. Samoin Microsoftin olisi paljastettava osaa käyttöjärjestelmästään kilpailijoilleen.

Monopoliaseman väärinkäytös todistettu

Yhdeksän 18 jutussa mukana olleesta osavaltiosta, Kalifornia, Connecticut, Florida, Iowa, Kansas, Massachusetts, Minnesota, Utah ja Länsi-Virginia kieltäytyivät hyväksymästä sopimusta ja vaativat Microsoftille kovempia sanktioita.

Liitovaltiota edustava Beck sanoi, että Oikeuvirasto ei olisi voinut vaatia mitään kovempia rangaistuksia, jotka olisivat vieneet Microsoftin monopoliaseman, ellei olisi pystytty todistamaan, että kilpailijat kuten Netscape selaimineen olisivat menestyneet ilman Microsoftin painostusta.

Tuomari Kollar-Kotellyn mukaan juuri tämä syy oli perustana sille, että Microsoft vetoomusoikeuden päätöksen mukaan piti pilkkoa kahdeksi eri yritykseksi.

Lisäksi tuomari Kollar-Kotelly halusi lisää tietoa middleware-käsitteen sisällön laajuudesta kolmihenkiseltä paneelilta, joka oli valvonut sovittelua.

Middleware-ohjelmistoja ovat mm. selaimet, jotka ovat ikäänkuin tietokoneen käyttäjän ja käyttöjärjestelmän välillä ja voivat siten olla uhka Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmälle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?