20020713 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tampereelle perustetaankauppakorkeakoulu

Julkaistu: 6.3.2002 19:08

Tampereen yliopiston rehtoriJorma Sipilä: Yhteinen tahto on löytynyt

Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen korkeakoulu (TTKK) ovat löytäneet yhteisen tahdon, ja Tampereelle on syntymässä yliopistojen yhteinen kauppakorkeakoulu.

– Kauppatieteellisen alan yhteistyötä voidaan nyt pyrkiä rakentamaan kauppakorkeakoulu-nimikkeen alle. Tämä tapahtuu meidän yliopistomme vetämänä, sanoo rehtori Jorma Sipilä Tampereen yliopistosta.

TTKK on ollut hankkeessa empivä osapuoli, mutta Sipilän mukaan TTKK:n rehtori Jarl-Thure Eriksson viestittää pian ilmestyvässä kauppakamarilehdessä, että kauppakorkeakoulu on hyvä asia.

Kauppakorkeakoulua on puuhattu Tampereelle jo jonkin aikaa. Koska kaupallista koulutusta annetaan sekä yliopistossa että TTKK:ssa, yhteistyön tiivistäminen tuntuu järkevältä. Idean isänä voidaan pitää yliopiston liiketaloustieteen professoria Kari Neilimoa.

– Tämä on ennen kaikkea imagokysymys. Kauppakorkeakouluilla on hyvä imago, joten oma toiminta kannattaa rakentaa sen tyyppiseksi, että voidaan toimia kauppakorkeakoulu-nimen alla, sanoo Neilimo, joka siirtyy SOK:n pääjohtajaksi elokuun alussa.

Siihen, milloin opiskelijoita voidaan ottaa sisään kauppakorkeakouluun, on monta vastausta.

Jorma Sipilän mukaan täydennyskoulutusyhteistyössä voidaan hyvin nopeasti toimia nimellä kauppakorkeakoulu. Maisteriopiskelijoiden ottaminen vaatii enemmän aikaa: pitää rakentaa uusia opetusohjelmia, joissa yhteistyö on selvästi raamitettu.

TTKK:ssa tuotantotalouden linjasta vastaavan professorin Erkki Uusi-Rauvan mukaan on kuitenkin mahdotonta, että talouspuolen koulutus irrotettaisiin kokonaan TTKK:sta, koska talouskoulutus on tärkeä osa insinöörikoulutusta.

– Se ei tarkoita, ettemmekö muuten voisi olla mukana järkevässä ja monipuolisessa yhteistyössä kauppakorkeakoulun kanssa, hän sanoo.

Valtiolta ei pyydetä rahaa

Näillä näkymin uuden kauppakorkeakoulun takia ei mennä kolkuttamaan opetusministeriön rahakirstua. Kari Neilimon mukaan kauppakorkeakoulun perustaminen ?ei maksa juuri mitään?. Yliopistot voivat perustaa yhteisiä yksiköitä ja laitoksia ilman opetusministeriön lupaa ja nimetä ne esimerkiksi korkeakouluksi.

– Emme tarvitse merkittävästi lisärahaa. Virat ovat jo olemassa, samoin tilat, Kari Neilimo kiteyttää.

Jorma Sipilä puolestaan painottaa, että ulkopuolisen rahoituksen osuus kasvaa jatkuvasti ja rahoituksen kasvattamiseen on kauppatieteissä suuret mahdollisuudet.

Tuoreimmat osastosta