200205949 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pieni vaihto vieDaniscon poisHelsingistä

4.3.2002 19:24

Daniscon osakkeen noteeraaminen Suomessa päättyy. Yhtiön osaketta vastaavat FDR-osaketalletustodistukset ovat viimeisen kerran kaupankäynnin kohteena Helsingin pörssissä 27. maaliskuuta, ja ne siirrettiin pörssin tarkkailulistalle viime viikon keskiviikkona.

Daniscon päälakimiehen Juha Kurkisen mukaan syynä yhtiön lähtöön Helsingin pörssistä on se, että vaihto oli liian pientä. Hänen mukaansa yhtiö on sopinut järjestelyistä, joiden avulla FDR-haltijat ovat voineet muuttaa todistukset Daniscon osakkeiksi tai myydä ne Helsingin pörssissä. Nämä järjestelyt ovat voimassa tämän kuun 15. päivään saakka.

– Parhaimmillaan Daniscolla oli suomalaisia omistajia noin 1 900 ja FDR-todistuksia oli 800 000 kappaletta, joista suurin osa oli suomalaisia sokerijuurikkaan viljelijöillä. Koko osakekannasta suomalaisilla oli 2–3 prosenttia. Tavoite oli saada 5–10 prosenttia osakevaihdosta Suomeen mutta siinä ei onnistuttu.

Kurkinen muistuttaa, että viljelijäomistajat eivät välttämättä tee aktiivista osakekauppaa.

– FRD-todistuksilla käytiin kauppaa vain muutaman kerran kuukaudessa. Tilanne ei parantunut, ja suuret suomalaiset sijoittajat totesivat, että on paljon yksinkertaisempaa omistaa Daniscoa Kööpenhaminan kautta.

FDR-todistusten myyminen ja vaihtaminen Daniscon osakkeiksi on sujunut hyvin. Tammikuun lopulla oli jäljellä noin 180 FDR:n haltijaa ja ulkona noin 30 000 todistusta, ja määrät ovat laskeneet lisää. Tanskassa pidätetään Kurkisen mukaan osingosta suurempi vero kuin verosopimuksen mukaan pitäisi ja ylimenevä osuus joudutaan hakemaan jälkikäteen pois.

– FDR:n aikana haku toimi pankin toimesta suhteellisen edullisesti. Nyt tämä järjestely poistuu. Myös säilytyspalkkio nousee noin 50 euroon, koska osake on ulkomainen toisin kuin FDR-todistus.

Daniscon pääkonttoritoimintojen ja osakkeen lähtö Suomesta ei Kurkisen mukaan vaikuta esimerkiksi sokerijuurikkaan viljelyyn Suomessa.

– Sokeri viljellään EU:n alueella maakohtaisten kiintiöiden mukaan, Kurkinen muistuttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?