2002030 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Harmoniaa lautasella

Julkaistu: 28.2.2002 15:50

Palacen kymppikerroksen uuden kokolattiamaton kirkkaat värit herättävät keskustelua texmexistä. Savoysta siirtynyt keittiöpäällikkö Marko Laine kokkaa kuitenkin joukkoineen pohjoismaista ruokaa klassiselta ranskalaiselta perustalta.

Ruokasalin pöydät ovat harventuneet, takaseinän loosit kadonneet ja tuolit vaihtuneet kevyemmiksi. Uutta on viilennetty viinihuone, jossa voi hypistellä heräteostoksia ruokapöytään. Kokonaisvaikutelma on tuore ja samalla perinteinen. Jäinen meri välkkyy pilvisenä kevättalven päivänä ikkunoista niin, että taskusta hapuilee aurinkolaseja.

Pääkonsuli Heikki Tavela liikkuu salissa innostuneena suosituksia jakaen. Tauluja ja kasveja kuulemma vielä puuttuu, mutta ruoka on mitä pitääkin, kuulemme. Poikkeuksellista tarmoa löytyy myös ammattitaitoisella ja ystävällisellä henkilökunnalla.

Lounaalla on kaksi kolmen ruokalajin menua, joista voi myös maistella ristiin. Niin teemmekin. Kevyesti savustettu ankanrinta (15 euroa) vastaa nimeään, ja savuisuus korostuu lautasen antia nautiskellessa. Lisukkeena hieman salaattia provencelaisittain.

Siikaa Escabéche (10 euroa) saapuu kauniina nahan kera. Tarkoituksellisen haaleaa ja rapeaa. Terävyyttä tulee marokkolaishenkisestä relissistä. Vuohenjuustotoast on kyytipoikana muodikas, sillä nautin sitä myös edellispäivänä Göteborgin suomalaiskokin Mikael Björklundin lounaalla.

Valintamme suorastaan huutavat Alsacen valkoviiniä, ja hovimestari avaa pyytämättä listan niiden kohdalta. Luomutuottaja Domaine Ostertagin vuoden 1999 Pinot Gris Fronholz (69 euroa) on aromaattinen ja mineraalinen, nuorekkaan tiukka, mutta nautinnollinen.

Grillattu kuha sekä lehtiyrteillä ja anjoviksella maustetut siitakesienet (27 euroa) saapuvat tyylikkäänä ohut keksi kruununaan. Sienet ja yrtit maistuvat, kalan kypsyys on mehukas. Uunissa paistettu lapinnieriä Skagen, kesäkurpitsaa ja avokadoa (26 euroa) ei koreile ulospanolla, mutta maut ovat erinomaisia, eikä nieriä tuo mieleen monen muun ravintolan kuivia kengänpohjia. Sooseja on keitetty kokoon pitkään.

Jälkiruokamme ovat taiteelliset. Tiramisù (5 euroa) on moderni, maku viipyilevä. Syvällä lautasella tarjottavat kookoshelmivanukas, passionhedelmä ja kookossorbetit (12 euroa) tuovat raikkaita makuja.

Espressojen (4,50 euroa) äärellä toteamme, että Palacesta löytyy tasapainoisia makuja rauhallisella otteella, ilman kikkailuja.

PALACE GOURMET Eteläranta 10, 00130 Helsinki, (09) 1345 6715, faksi: (09) 1345 6719. Avoinna: Ma–pe klo 11.30–14.30, klo 18–22.30, la–su suljettu. Asiakaspaikkoja: 50 Hintataso: A la carten alkuruuat 14–22 euroa, pääruuat 29–37 euroa, jälkiruuat 13 euroa. Neljän ruokalajin menut 49–68 euroa, kolmen ruokalajin menu surprise 63 euroa, seitsemän ruokalajin 89 euroa. Lounas 41–54 euroa. Kasvisruokaa saatavissa. Pöytävaraus tarpeellinen. Erikoisuudet: Suomalais-ranskalainen huippukeittiö, merinäkymä. Omistajat: Esa Karppinen, Maria Planting ja Heikki Tavela. Keittiöpäällikkö: Marko Laine. Perustamisvuosi: 1952. Arvio: Kurssi kunnossa.

Tuoreimmat osastosta