200201198 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kehityspankista uusi kiistakapula virastopakettiin

Julkaistu: 27.2.2002 20:18

EU on saamassa Välimeren kehityspankista uuden toimielimen, jonka perustamisesta ja varsinkin sijaintipaikasta syttyy jäsenmaiden välille kunnon sota. Komissio ei ole uskaltanut tehdä vielä esitystä pankin sijoittamisesta, koska se on puheenjohtaja Romano Prodin mukaan herkkä asia.

Sanomattakin on selvää, että uusi pankki ei tule toimimaan Euroopan investointipankin tiloissa Luxemburgissa. Uusi pankki ei saisi riittävästi huomiota Välimeren maissa, jos se hukkuisi lilliputtimaan virastomassaan.

Pankkia ei voida sijoittaa poliittisista syistä myöskään EU:n ulkopuolisiin Välimeren maihin. Uuden pankin isännöinnistä alkavat tapella verissä päin ainakin Espanja ja Italia.

Espanja yrittää saada päätöksen Välimeren kehityspankista jo omalla puheenjohtajuuskaudellaan, jotta hankkeen vastustajat eivät ehtisi ryhdistäytyä.

Elintarvikevirasto hakee pääjohtajaa

Espanjaa ei sen sijaan kiinnosta löytää ratkaisua EU:n surullisen kuuluisalle virastopaketille, johon kuuluu muun muassa Suomen tavoittelema Euroopan elintarvikevirasto.

Virastopaketti ei kuulu Barcelonan huippukokouksen ohjelmaan. Ensi syksynä EU:n puheenjohtajuutta hoitava Tanska puolestaan on luvannut keskittää kaikki energiansa EU:n laajentumiseen.

Kiistanalaiset virastot ovat alkaneet sijoittautua ilman Eurooppa-neuvoston päätöstä. Elintarvikevirasto aloittelee toimintojaan Brysselissä, jonne se on tarkoitus sijoittaa väliaikaisesti.

Komissio ilmoitti eilen, että elintarvikevirasto etsii pääjohtajaa julkisella haulla. EU:n syyttäjiä koordinoiva Eurojust ryhtyy toimimaan Haagissa.

Euroopan poliisiakatemia aloittaa toimintansa väliaikaisella statuksella Kööpenhaminassa, koska Tanska ei halunnut ottaa virastoa vastaan. Näin virastoa havittelevat Britannia, Saksa, Ranska, Italia, Itävalta ja Espanja pysyvät rauhallisina.

Tuoreimmat osastosta