200206194 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Digipolis luo pohjaa uusille teknologiainvestoinneille

Julkaistu: 25.2.2002 16:00

It-alan notkahdus ei heilauttanut Kemin teknologiakylää

Kemin teknologiakylä Digipolis koki viime vuonna tietotekniikka-alan taantumasta huolimatta yhden historiansa parhaista kasvuvuosista. Toimitusjohtaja Kimmo Heikan mukaan kasvuun on selvä syy.

– Meidän yrityksemme keskittyvät enemmän raudan kuin softan tuottamiseen. Siksi it-alaa kohdannut taantuma näkyi korkeintaan varovaisuutena.

Yhtiö toteuttaa vuonna1999 aloitettua kahdeksanvuotista Digipolis-ohjelmaa. Teknologiakylän 30 yritystä työllistävät oppilaitokset mukaan lukien lähes 400 henkilöä, ja ohjelmakauden tavoitteena on vähintään kaksinkertaistaa työpaikkamäärä. Digipoliksen piirissä toimivien yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli viime vuonna noin 51 miljoonaa euroa.

Ohjelmakaudella teknologiakylään investoidaan noin 50 miljoonaa euroa. Niistä toimitiloihin menee noin 40 prosenttia, tutkimukseen ja tuotekehitykseen noin 30 prosenttia ja loput koulutukseen ja palveluihin.

Toimitiloja on vuokralla yhteensä 22 000 neliömetriä. Uutta tilaa nousee 30 000 neliötä, joista yrityksille on varattu noin kolmannes ja loput julkiselle sektorille, kuten oppilaitoksille.

Toimitusjohtaja Heikka pitää kuluvan vuoden investoinneista tärkeimpänä elektroniikan testauslaboratoriota.

– Kalliit laboratoriot sopivat erinomaisesti teknologiakylän toimenkuvaan. Yhdessä oppilaitosten kanssa meillä on jo nyt kymmenen laboratoriota, joista kolmea yritykset voivat vuokrata omiin tarkoituksiinsa.

Lapin ensimmäinenteknologiakeskittymä

Digipolis on Lapin läänin ensimmäinen teknologiakylä. Sen syntyhistoria yltää vuoteen 1982, jolloin Kemin kaupunki perusti Kemin teollisuuskylä Oy:n. Se rakennutti ja vuokrasi toimitiloja yritysten käyttöön.

– Vuosi 1986 on historiassamme sikäli käänteentekevä, että tuolloin Kemiin perustettiin mikropiirien suunnitteluun erikoistunut Fincitec. Sen tulo merkitsi käytännössä sitä, että teknogiakylän palvelut alkoivat kehittyä kohti nykyistä monipuolista ja polis-verkostolle tyypillistä konseptia, Heikka kertoo.

Teknologian opetus Kemin–Tornion-seudulla on nykyään keskittynyt Digipolikseen. Teknilliselle oppilaitokselle rakennettiin tilat vuonna 1982. Teknillisen oppilaitoksen pohjalta syntynyt Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu vakinaistettiin 1997.

Digipoliksessa toimii myös Oulun ja Lapin yliopistojen yhteinen Meri-Lappi instituutti, joka tarjoaa tutkimus- ja tuotekehityspalveluja, diplomi-insinöörikoulutusta ja tekniikan maisteriohjelmia. 1990-luvun puolivälissä sinne perustettiin ympäristöteknologian ja mikroelektroniikan tutkimusprofessuurit.

Yhteyksiä on luonnollisesti myös muihin tekniikan korkeakouluihin.

Kemin Digipoliksen kolme päätoimialaa ovat elektroniikka, tietotekniikka ja ympäristöteknologia. Digipolis ei ole varsinaisesti yksittäinen yhtiö, vaan yhteiskumppaneiden muodostama verkosto.

Yhteistyötä on koko Perämerenkaaren alueella toimivien ruotsalaisten ja jatkossa ehkä norjalaistenkin teknologiakeskittymien ja yritysten kanssa. Luulajan Aurorumin kanssa on käynnistymässä NEO-ohjelma (Northern Enterprise Operations).

Kemin Digipolis Oy:n omistavat Kemin ja Tornion kaupungit ja Oulun yliopisto. Yhtiön urakkana on kehittää teknologiayritysten toimintaympäristöä kokonaisuutena. Toimitiloja rakentavan ja vuokraavan Kemin Teollisuuskylän omistaa kaupunki.

Kylässä toimivat yritykset tarjoavat palveluja alueen vahvan puunjalostus- ja metalliteollisuuden lisäksi elektroniikkayrityksille sekä komponenttien tuotannossa että ohjelmoinnissa. Asiakkaina on myös molempien toimialojen suuryrityksiä.

Tuoreimmat osastosta