200209328 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Outokummun yhteisyritys löysi suurenjalometalliesiintymän Rovaniemeltä

Platina- ja palladiumesiintymä kaksinkertaistaa varannot

20.2.2002 19:30

Metalli- ja kaivoskonserni Outokummun ja eteläafrikkalaisen Gold Fieldsin yhteisyritys Arctic Platinum Partnership eli APP on vahvistanut löytäneensä kunnon platina- ja palladiumesiintymän Rovaniemen maalaiskunnan Narkauksen alueelta.

Tämän niin sanotun SK-esiintymän platinametallisisällöksi on alustavasti todettu 5,1 miljoonaa unssia eli noin 160 000 kiloa. Mineraalivarantojen kokonaismäärä on yhteensä 30 miljoonaa tonnia. SK-esiintymän myötä APP:n jalometallivaranto miltei kaksinkertaistuu 11 miljoonaan unssiin eli 350 000 kiloon.

APP:llä on toinen esiintymä Rovaniemen maalaiskunnan naapurikunnan Ranuan Suhangon alueella, jonne yhtiö on jo tekemässä kannattavuusselvitystä kaivostoiminnan aloittamisesta. Suhangon Ahmavaaraan ja Konttijärvelle tulisi todennäköisesti kaksi suurta avolouhosta ja niiden yhteyteen rikastamo.

Outokummun malminetsinnän johtajan Vesa-Jussi Penttilän mukaan Narkauksen alueen esiintymä on jopa rikkaampi platina-, palladium- ja kultapitoisuuksiltaan kuin Suhangon esiintymä. Narkauksen alueen kohteilla Siika-Kämässä, Nutturalammella ja Kuohungissa on laskettu keskimääräiseksi jalometallipitoisuudeksi 5,2 grammaa tonnia kohden. Suhangon esiintymät, Konttijärvi ja Ahmavaara ovat köyhempiä, siellä jalometallipitoisuus on alle kaksi grammaa tonnilta.

Jalometalleista eniten esiintymässä on palladiumia, jota käytetään muun muassa autojen katalysaattoreissa ja elektroniikkateollisuudessa. Palladiumin maailmanmarkkinahinta oli keskiviikkona 375 dollaria eli noin 430 euroa unssilta.

Louhinnan kannattavuudestaei ole vielä tietoa

Paremmasta pitoisuudesta huolimatta uusi Narskauksen alueen SK-esiintymä ei välttämättä ole kannattavampi kuin Suhangon esiintymät.

– SK-esiintymä on kapea, pitkä, laattamainen ja hyvin jatkuva kerros. Esiintymät ovat selvästi toisentyyppisiä kuin Ranualla ja hyödyntäminen tapahtuisi toisella tavalla. Esiintymän kapeudesta johtuen jouduttaisiin aika nopeasti maanalaisiin kaivosoperaatioihin, jotka ovat kalliimpia, Penttilä toteaa.

Penttilän mukaan uuden esiintymän hyödyntämistä ei ole lainkaan suunniteltu. Esiintymää aiotaan ensin tutkia lisää.

– Emme ole vielä tässä vaiheessa edes tehneet päätöstä kannattavuusselvityksen tekemisestä.

Penttilä kertoo, ettei maanalaisiin kaivosoperaatioihin joutuminen välttämättä tarkoita, että löydöstä ei kannattaisi hyödyntää.

– Näillä pitoisuuksilla Etelä-Afrikassa louhitaan maan alta selvästi kapeampiakin muodostumia.

Ranuan laskelmavalmistuu ennen syksyä

APP:n Suhanko-hanke Ranualla on edennyt jo kannattavuusselvitykseen ja kaivosten ympäristövaikutusten arviointikin on käynnistynyt.

– Kannattavuuslaskelman pitäisi olla valmis loppukesästä tai alkusyksystä. Sen jälkeen selvitellään vielä rahoitusta ja haetaan erilaisia lupia kuten ympäristölupia. Todennäköisesti jo loppuvuonna APP:llä ja sen omistajayhtiöillä on valmiudet tehdä päätös kaivostoiminnan aloittamisesta, Penttilä arvioi.

Avolouhosten välimaastoon aiotaan perustaa rikastamo malmille. Hyvänä vaihtoehtona rikasteen jalostamiselle pidetään esimerkiksi Outokummun Harjavallan sulattoa.

Kaivostoiminnalla olisi suuri merkitys myös yhteiskunnallisesti. Työpaikkoja louhokset toisivat arviolta 300–350 kappaletta ja kerrannaisvaikutukset olisivat vieläkin suuremmat, jopa kolmin- tai nelinkertaiset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?