2002010411 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Oikeusministeri Koskinen vaatii pankkeja helpottamaan ylivelkaantuneiden asemaa

Julkaistu: 20.2.2002 19:30

Pankit eivät halua tehdä velkaongelmien hoidosta sitovaa sopimusta

Oikeusministeri Johannes Koskinen (sd.) patistaa pankkeja sitoumukseen, jonka nojalla ylivelkaantuneiden asemaa helpotettaisiin. Pankit eivät kuitenkaan aio allekirjoittaa sopimusta asiasta. Koskinen ja Suomen Pankkiyhdistys neuvottelevat parhaillaan ongelmavelkojen anteeksiannosta.

Koskinen neuvottelee pankkien kanssa siitä, että ne hakisivat järjestelmällisesti sovintoratkaisuja vanhoihin, lama-ajalta periytyviin ongelmaluottoihin. Kyse on ennen vuotta 1994 otetuista lainoista ja niiden koroista, joiden maksamisessa on ongelmia.

Koskinen odottaa, että aiheesta saadaan aikaan ratkaisu jo tänä keväänä. Hänen mukaansa ajatuksena on saada aikaan sitoumus, jonka nojalla pankit ja velalliset kävisivät velkaongelmat läpi tasapuolisin perustein ja sopisivat velanhoidosta.

Pankkiyhdistyksen johtaja Pekka Heikkilä pitää ajatusta sopimuksesta vieraana.

– En ole ajatellut, että tekisimme sopimuksen.

Heikkilän mukaan kyse on siitä, että pankit ottavat nyt neuvottelujen pohjalta kantaa siihen, mitä ne voivat tehdä velkaantuneiden aseman helpottamiseksi. Pankkiyhdistys valmistelee parhaillaan kannanottoaan aiheesta.

Sovittelu poistuomioistuimista

Koskinen ei näytä vihreää valoa esimerkiksi sille, että kaikki vanhat ongelmavelat annettaisiin kokonaan anteeksi.

– Haemme sitä, mikä ratkaisutapa voisi olla, Koskinen sanoo.

Keskustelua käydään siis velanmaksun kohtuullistamisesta. Koskinen kannattaa velkojen osittaista anteeksiantoa.

– Lyhentää voi esimerkiksi 100 000 markkaa. Loput kuitattaisiin, jolloin toivoton perintätilanne päättyisi.

Kyse on siis vastaavista sovinnoista, joita on jo toteutettu vapaaehtoisesti velkaneuvojien avulla. Koskisen mukaan velkasovintoja pitää kuitenkin hakea entistä määrätietoisemmin.

Hänen mielestään vapaaehtoiseen sovintoon pitäisi päästä myös niissä tapauksissa, jotka menevät velkajärjestelylain nojalla tuomioistuimiin.

– On hidas ja kallis tie, että tapaukset viedään isoilla kustannuksilla tuomioistuinrumban läpi.

Parhaillaan on suunnitteilla velkajärjestelylain ehtojen lievennys, joka antaa toteutuessaan jopa tuhansille uusille ylivelkaantuneille mahdollisuuden päästä velkasaneeraukseen. Kymmenessä vuodessa vajaat 70 000 velallista on hakenut tuomioistuimesta velkajärjestelyä. Hakemuksista on hylätty runsaat 10 prosenttia.

Parhaillaan Pankkiyhdistys kokoaa oikeusministeriön ja pankkien neuvottelujen pohjaksi tietoa esimerkiksi siitä, kuinka paljon velkaongelmien kanssa painivia on.

Tuoreimmat osastosta