Teollisuus - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Valtio pihistelee t&k-rahoitusta

Tuotekehitystyötä tekevien yritysten määrä on Tilastokeskuksen alustavien tietojen perusteella kääntynyt laskuun. Tiedot ovat alustavia, mutta hyvin huolestuttavia, arvioi osastopäällikkö Hannele Pohjola TT:stä.

20.2.2002 15:39

Tutkimus- ja tuotekehitys ovat yleisen käsityksen mukaan Suomessa huipputasolla. Yritykset ovatkin kasvattaneet omia t&k-investointejaan ripeästi, mutta julkinen t&k-rahoitus on selkeästi jäänyt jälkeen.

Julkinen tutkimus- ja kehitysrahoitus on pysynyt viimeiset neljä vuotta lähes samalla tasolla. Suomessa julkiset t&k-kannustimet ovat maailman alhaisimmalla tasolla. Monissa maissa annetaan esimerkiksi verohelpotuksia tutkimuksesta ja tuotekehityksestä.

- Ilmapiiri on sellainen, että t&k:hon on satsattu riittävästi, olemme hyviä eikä nyt tarvitsisi tehdä enää mitään. Tämä on väärää itsetyytyväisyyttä. Suomi on saavuttanut uudenlaisen aseman teknologian johtavana maana. Aseman säilyttäminen edellyttää jatkuvaa työtä ja lisävaroja. Myös perinteisempien alojen menestyminen edellyttää suurempaa panostamista t&k:hon ja uuden teknologian käyttöönottoa, Pohjola huomauttaa.

"-Julkisen t&k-rahoitus on saatava takaisin kasvu-uralle, jotta tulevan kasvun, kansainvälistymisen ja uudistumisen edellytykset turvataan ja rahoituksen riskitasoa voidaan nostaa. Nykyinen julkisen rahoituksen jäädyttäminen merkitsee käytännössä kehittämistoiminnan volyymin pienentymistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?