200204777 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Visionääri seuraa bisnesenkeleitä

19.2.2002 12:51

Kari Penttilä siirtyy sinne minne rahakin: riskirahoittajien suosikkiyrityksestä toiseen. Ioboxin teknologiakeskuksen toimitusjohtaja vaihtoi Oplayon teknologiajohtajaksi, kun Ioboxin Suomen toiminnot lopetettiin vuodenvaihteessa. Iobox oli rahoittajilleen suurvoitto, kun espanjalainen Terra Mobile osti yrityksen toissa kesänä.

Videoteknologiaa kehittävä Oplayo puolestaan on saanut rahaa jo muun muassa Tekesiltä, Nokia Venture Partnersilta ja Zouk Venturesilta.

– Iobox-kokemuksesta on valtava hyöty tässä työssä. Liiketoimintaympäristö on Oplayossakin muutostilassa koko ajan, pääomasijoittajilla tärkeä merkitys ja java-teknologia keskeisellä sijalla, Penttilä vertaa.

Mitään muuta vikaa Ioboxin viimeksi kehittämässä teknologiassa ei Penttilän mukaan ollut kuin se, että teknologia olisi ollut kaupallistettavissa vasta vuosien päästä. Markkina ei kehittynyt odotetusti. Vaitiolovelvollisuuden sitoma Penttilä ei suostu muuta kommentoimaan entisestä työnantajastaan.

– Teknologia, jonka Terra Mobile ostaessaan sai, on edelleen käytössä ja voi hyvin.

Myös uudessa työpaikassaan Penttilä pääsee visioimaan tulevaisuutta. Hänen mielestään ”streaming video” on jännittävä ja vauhdikas ala, jolla on jo paljon kysyntää ja vielä enemmän potentiaalia.

Oplayo tekee teknologiaa, jonka avulla esimerkiksi inter- ja intranetissä voidaan välittää videokuvaa ja liittää sitä muihin paloihin, esimerkiksi tekstiin tai diaesitykseen. Yritys pelaa kovassa sarjassa, sillä sen kilpailijoita ovat muun muassa Microsoftin Media Player ja Applen Quicktime. Miten pieni pärjää?

Penttilän mukaan Oplayon java-teknologiaan perustuva tuote on kevyt eikä edellytä, että selaimessa on plug-in eli ohjelman ominaisuuksia parantava erikseen asennettava osa.

– Oplayolla on oma, patentoitu videoformaatti, jonka avulla kuvatiedoston purkaminen on kevyempää kuin muilla tavoilla.

Oplayo suuntaa tuotteensa yrityksille, jotka voivat käyttää teknologiaa esimerkiksi tuote-esittelyihin ja sisäiseen tiedotukseen. Yhdysvallat ovat toistaiseksi päämarkkina, sillä siellä yritysten intranetit ovat kehittyneempiä kuin muualla ja streaming video -tuotteiden kysyntä on suuri.

Vaikka yritys toistaiseksi keskittyy kiinteään verkkoon, mobiilisovellusten kehittäminen oli kuitenkin se, joka sai Penttilän siirtymään Oplayon leipiin.

– Gprs on suuri haaste streaming videolle. Vielä meiltä ei ole tuotteita tulossa markkinoille, mutta kun videokuvan välittämiseen pystyvät päätelaitteet tulevat markkinoille, ollaan lähempänä, Penttilä arvioi.

Hän uskoo, että halu videokuvan välittämiseen puhelimissa kasvaa sitten, kun multimediaviestit ovat ensin tuoneet kuvaviestit tutuiksi.

– Nokian 7650-puhelimen menestys näyttää, miten markkina kehittyy.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?