20020526 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Omakotirakentajakiinteistöjalostajana

18.2.2002 15:30

Suomalaisten haaveena on kautta aikojen ollut omakotitalossa asuminen. Näin on edelleenkin. Jos suomalaiset voisivat itse päättää asumismuotonsa, ylivoimainen enemmistö asuisi omakotitalossa.

Sen sijaan suhtautuminen talon hankintaan on muuttunut. Oman talon rakentaminen omin voimin ei enää ole välttämätöntä, ja talon voi ostaa valmiina tai pakettina. Näin suurin osa talonrakentajista menetteleekin. Talopaketit ovat vallanneet ylivoimaisen pääosan Suomen pientalomarkkinoista.

Pientalojen rakentaminen nousee kiinnostavaksi vaihtoehdoksi etenkin kasvukeskuksissa ja aivan erityisesti pääkaupunkiseudulla. Syykin on selvä. Talon rakentaminen Helsingissä on vain vähän kalliimpaa kuin muualla maassa, mutta vanhojen asuntojen hinnat ovat huimasti muuta maata korkeampia. Omakotitalon rakentamisessa voi saada suhteellisesti suurimman edun juuri pääkaupunkiseudulla.

Pulmana ovat kuitenkin tontit. Edullisia kuntien tarjoamia omistus- tai vuokratontteja on tarjolla hyvin vähän, ja vapailta markkinoilta ostetut tontit puolestaan ovat huomattavan kalliita. Käytännössä omakotitalon rakentaminen vapailta markkinoilta ostetulle tontille on pääkaupunkiseudullakin lähes samanhintaista kuin valmiin omakotitalon ostaminen. Omatoimirakentajan eduksi jää kuitenkin, että hän voi vaikuttaa suoraan siihen, millainen talo tontille nousee. Miinuspuolelle voi kirjata rakentamiseen aina liittyvät riskit ja yllätystekijät.

Talon rakentaminen sekä asunnonvaihdot ovat edelleen yleisin tapa säästää ja vaurastua. Suurimmalle osalle suomalaisia oman talon rakentaminen tai ostaminen ovat elämän suurimpia taloudellisia päätöksiä. Omaisuus karttuu käytännössä pankkilainaa lyhentämällä ja asuntojen arvonousuna.

Omatoimiseen rakentamiseen liittyy tämän lisäksi mahdollisuus oman työn kautta tapahtuvaan arvonousuun. Tämä tarkoittaa lähinnä mahdollisuutta tehdä omia viisaita päätöksiä. Rakentaja voi omassa mittakaavassaan harjoittaa kiinteistöjalostusta. Oikealle tontille rakennettu oikeantyylinen talo voi valmistuttuaan olla selvästi arvokkaampi kuin tontin ja rakentamisen aiheuttamat kustannukset yhteensä. Vastaavasti väärään paikkaan tehty vääränlainen talo ei aina myytäessä anna rakentajalle edes materiaalikuluja takaisin. Oman fyysisen rakennustyön merkitys hankkeen viisaaseen suunnitteluun on yleensä selvästi vähäisempi.

Mahdollisuus kiinteistöjalostukseen on nykyään aikaisempaa realistisempaa myös omakotirakentajalle. Tämä johtuu siitä, että asuntojen hintakehitys on varsinkin kasvukeskuksissa yhä eriytyneempää.

Samalla rakentajalla on tarjolla aivan uusia mahdollisuuksia kartuttaa varallisuutta rakennushankkeen hyvällä ja hallitulla suunnittelulla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?