200204378 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kauppasaarto ei ole kaatanut Saddam Husseinia

18.2.2002 19:13

YK:n turvallisuusneuvosto on puolen vuoden välein jatkanut niin sanottua ruokaa öljystä -kauppaohjelmaa Irakin ja ulkomaailman välillä. Irak voi viedä YK:n määrittelemän kiintiön öljyä ja ostaa rahoilla elintarvikkeita, lääkkeitä ja muita humanitaariseen apuun rinnastettavia tuotteita.

Irakin vastainen kauppasaarto astui voimaan elokuussa 1990 sen jälkeen, kun maa oli miehittänyt naapurivaltio Kuwaitin. Persianlahden sodan jälkeen pakotteita on jatkettu, koska Saddam Hussein ei ole päästänyt kansainvälisiä tarkastajia Irakin sotateollisuuslaitoksiin ja -laboratorioihin.

Kauppasaarto on kurjistanut tavallisten irakilaisten elämää, mutta Saddamin valta-asemaa pakotteet eivät ole horjuttaneet. YK:ssa keskustellaankin parhaillaan pakotteiden uudistamisesta niin, että ne kohdistuisivat nykyistä tehokkaammin Irakin hallitukseen.

Myös kauppasaarron valvonnassa on aukkoja. YK pystyy valvomaan suuria vientieriä, mutta epävirallinen kauppa Irakin ja naapurimaiden välillä kukoistaa. Irakilaisten salakuljettajien suosituin myyntiartikkeli on bensiini. Irakissa 30 litran bensiinikanisteri maksaa dollarin, mutta Jordanian puolelle tuotuna hinta kymmenkertaistuu. Paluukyytiin liikemiehet lastaavat savukkeita, kulutuselektroniikkaa ja muita kauppapakotteiden kieltämiä tuotteita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?