200202239 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pörssin eliitti luottaa loppuvuoteen

Julkaistu: 15.2.2002 19:16

Helsingin pörssin arvokkaimmat teollisuusyritykset suhtautuvat tulevaisuuteen sitä toiveikkaammin mitä kauempana nykyhetkestä liikutaan. Tämä ilmenee tuoreista tilinpäätöstiedotteista. Alkuvuosi näyttää yritysten kristallipalloissa ankealta, mutta yritykset uskovat parempien aikojen koittavan viimeistään loppuvuonna. Yhtiöiden arviot ovat siis kohtuullisen hyvin linjassa ekonomistien ennusteiden kanssa.

Tähän tarkasteluun on koottu Helsingin pörssin kuuden markkina-arvoltaan suurimman ja ja vaihdetuimman teollisuusyrityksen näkemykset tästä vuodesta. Yksikään näistä yrityksistä ei uskalla ennakoida tuloksensa paranevan merkittävästi tänä vuonna. Poikkeuksen tekee tiukalla laihdutuskuurilla oleva Sonera, jonka tulosparannus on pitkälti johdon omissa käsissä, koska tiukka kulukuri on tämän vuoden keskeinen tuloksentekijä. Muiden yhtiöiden ennusteisiin sisältyy vähintään yksi merkittävä jos: ennusteista voi tulla totta, jos talouskasvu kiihtyy loppuvuonna.

Epävarmuudesta – ja toimialojen eroista – kertoo sekin, että yritysten kyvyssä ja halussa ennustaa tämän vuoden kasvu- ja tulosnäkymiä on suuria eroja. Yhtä äärilaitaa edustaa Fortum, joka ei edes yritä haarukoida tämän vuoden kehitystä. Yhtiö tyytyy kertaamaan siihen merkittävästi vaikuttavat mutta hankalasti ennustettavat markkinavoimat: sähkön ja öljyn hinnat, jalostusmarginaalin kehitys sekä Yhdysvaltain dollarin ja Ruotsin kruunun liikkeet. Myönteisiä odotuksia yhtiö hakee kauempaa tulevaisuudesta. Yhtiö uskoo Birka Energin oston kohentavan nettotulosta ensi vuodesta alkaen.

Toista ääripäätä edustaa Nokia, joka ennakoi tuloskuntoaan muutenkin varsin tarkasti. Yhtiö on tämänkin joukon ainoa, joka ankkuroi ennusteensa täsmällisiin ennusteisiin markkinoidensa kasvusta. Yhtiö esittää numeerisen arvion myös alkuvuoden osakekohtaisesta tuloksesta, joka lupaa ensimmäiselle neljännekselle viime vuoden loppua heikompaa tulosta. Alkuvuosi on Nokialle vaikea, minkä vuoksi kasvu- ja tulosodotukset jäävät pitkälti loppuvuoden varaan. Yhtiö kuitenkin ennustaa verkkoliiketoiminnan pro forma -liikevoittoprosentin nousevan loppuvuonna 14–16 prosenttiin alkuvuoden kymmenestä prosentista. Kännyköiden liikevoittoprosentin yhtiö uskoo pysyvän koko vuoden 16–19 prosentissa.

Tietoenator uskoo tänä vuonna kasvavansa nopeammin kuin viime vuonna, mikä merkitsee yli 13 prosentin vauhtia. Jos kasvuodotukset toteutuvat, yhtiöllä on mielestään edellytykset parantaa tulostaan. Alkuvuonna yhtiö uskoo asiakkaidensa tekevän vain välttämättömimmät investoinnit ja keskittyvän kohteisiin, jotka maksavat itsensä nopeasti takaisin.

Talouden suhdanteilla surffaavat metsäjätit tyytyvät toteamaan ilmeisen: jos maailmantalous elpyy, myös metsäyhtiöiden näkymät paranevat.

Tuoreimmat osastosta