200207661 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lapin kullan kimallus

15.2.2002 14:50

Panimoyhtiö Hartwall julkisti torstaina viime vuoden tuloksensa. Hyvä tulos jäi kuitenkin yhtiötä koskevan pääuutisen varjoon. Brittiläinen suurpanimo Scottish & Newcastle ostaa yli 160-vuotiaan sukuyhtiön. Kahden miljardin euron kauppa maksetaan S&N:n osakkeilla. Yhdistymisen seurauksena syntyvästä yhtiöstä tulee tuotantomäärällä mitattuna maailman seitsemänneksi suurin panimo.

Jos kaikki Hartwallin nykyiset omistajat hyväksyvät tarjouksen, heidän yhteenlaskettu osuutensa Scottish & Newcastlen osakkeista ja äänistä on lähes neljännes. Hartwallin suvusta tulee kaupan jälkeen syntyvän S&N-konsernin suurin omistajaryhmä.

Kauppahinta voi pitää hyvänä, koska S&N on liikevaihdolla mitattuna yli kymmenen kertaa Hartwallia suurempi. Lisäksi Hartwallin omistajat kuittaavat muhkeat osingot viime vuoden tuloksesta.

Kaupan seurauksena katoaa osa suomalaista sukuyritysperinnettä, mutta Hartwall ei lähtenyt halvalla. Hartwallin omistajat ja johto ovat onnistuneet virittämään yhtiönsä erittäin hyvään kuntoon. Tärkeä tekijä yrityksen tuloksentekokykyyn sekä myyntihintaan on yhtiön aktiivinen suuntautuminen Itä-Eurooppaan. Hartwallin yhdessä Carlsbergin kanssa omistama Baltic Beverages Holding on kasvanut merkittäväksi olutvalmistajaksi etenkin Venäjällä ja Baltian maiden markkinoilla. S&N haluaa näille kasvaville markkinoille ja oli myös valmis maksamaan siitä kovan hinnan.

Hartwallin omistajien kannalta yhtiön politiikka on ainakin taloudellisessa mielessä onnistunutta. Vaikka Lapin Kullan lanseeraus Britanniaan ei ole toistaiseksi onnistunut, niin torstaina ilmoitettu kauppa näyttää omistajien silmissä Lapin kullan kimallukselta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?