Alkuvuosi tahmaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Aldata juoksi selvästi lujempaa

Julkaistu: 14.2.2002 12:31

Aldata Oyj kasvatti viime vuonna liikevaihtoaan 33 prosenttia 67,6 miljoonaan euroon, myyntikatettaan 63 prosenttia 47,9 miljoonaan euroon ja liikevoittoa ennen poistoja 67 prosenttia 5,8 miljoonaan euroon. Tilivuoden voitto ennen satunnaiseriä yli tuplaantui 2,3 miljoonasta 5,1 miljoonaan euroon.

Kaupan ohjelmistoihin erikoistuneen Aldatan neljännen vuosineljänneksen liikevaihto kuitenkin laski vuodentakaisesta 20,8 miljoonasta eurosta 17,8 miljoonaan euroon, ja voitto ennen satunnaiseriä nousi lievästi 1,2 miljoonasta 1,5 miljoonaan euroon. Myyntikate kasvoi 10,8 miljoonasta 12,9 miljoonaan euroon.

Aldatan koko vuoden 67,6 miljoonan euron liikevaihdosta ohjelmistolisenssien ja ylläpidon osuus oli 22 prosenttia, palveluiden 52 prosenttia ja kolmannen osapuolen lisenssien ja laitteiden 26 prosenttia. Suomen ulkopuolelta Aldatan liikevaihdosta kertyi 64 prosenttia, kun edellisvuonna lukema oli 48 prosenttia.

Erityisen hyvin myivät ohjelmistolisenssit ja niihin liittyvät palvelut.

Yhtiön sijoitetun pääoman tuotto kasvoi noin 13 prosentista 22 prosenttiin, oman pääoman tuotto noin yhdeksästä 15 prosenttiin ja omavaraisuusaste noin 48:sta 57 prosenttiin. Hallitus ehdottaa ettei osinkoa jaettaisi.

Kauppa se on mikä kannattaa

Kaupan liiketoimintaryhmän liikevaihto kasvoi 54 prosenttia vajaaseen 54 miljoonaan euroon. Ryhmän voitto ennen poistoja kasvoi 82 prosenttia seitsemään miljoonaan euroon.

E-business -ryhmän liikevaihto kasvoi 40 prosenttia 4,6 miljoonaan euroon. Ryhmän tulos ennen poistoja painui 2,4 miljoonaa tappiolle, kun vuosi aiemmin tappiota kertyi 1,2 miljoonaa euroa.

Turvajärjestelmät-ryhmän liikevaihto laski 12,8 miljoonasta 9,4 miljoonaan euroon, mutta voitto ennen poistoja kasvoi 52 prosenttia 1,2 miljoonaan euroon.

Vuoden lopussa Aldatassa työskenteli 433 henkilöä, kun vuotta aiemmin pääluku oli 453. Työläisistä 36 prosenttia sijaitsi Suomessa ja loput Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Norjassa ja Yhdysvalloissa.

Loppuvuonna piristyvää

Yhtiö uskoo alkaneen vuoden olevan viime vuotta parempi, mutta varoittaa yleisen taloustilanteen heijastuvan myös Aldatan kasvuun. Se odottaa kasvua etenkin Keski-Euroopan kaupan ohjelmistomarkkinoilta.

Aldata pyrkii nostamaan ohjelmistolisenssimyynnin osuuden 30 prosenttiin vaihdosta tämän vuoden aikana. Yhtiön tilauskanta tammikuussa oli noin 30 miljoonaa euroa.

E-business -ryhmän näkymät ovat yhtiön mukaan vaikeita ennustaa, ja se aikookin edelleen sopeuttaa sen kuluja tuottoihin.

Aldata odottaa myyntinsä ja kannattavuutensa vuoden ensi puoliskolla jäävän lievästi viime vuodesta, mutta koko vuoden myynnin ja kannattavuuden olevan viime vuotta parempia.

Tuoreimmat osastosta